PRC [Autumn, 2017]

Update: Hidup akan huru-hara. Appointment hari ni terpaksa ditunda ke minggu depan sebab doktor gua coti. Nice~ T___T.

.

Kalau diambil kira malas, memang tak berkesudahan. Punyalah malas nak buat apapun. Kan best kalau duduk terkedang tapi hari-hari duit masuk akaun. Puahahaha. Siapa nak kasik hoi?

My last vacation was Hanami in Jepang, 2015. Lepas tu tak pergi mana-mana. Deep inside, my wanderlust was suffering. My pocket also thinning at the same rate. Takdaklah kata bila tak pi mana, duit lekat. Dia bocoq tang lain pulak.

Wanderlust was suffering? Ambui, mengada ketui taik!

I travelled again somewhen in September 2017. In between Hanami 2015-September 2017, so many things happened. Nanti cerita lain. Tu pun kalau ingat, or paling tepat; kalau rajin. LOL! Haruslah tak!!!

I went for Bali (again!). Entah, never get enough of Bali. It was my fourth time there. Just a lazy holiday. Since most of the tempat dah pergi, kali ni chill chill aja.

Pi Bali buat apa? Tidoq!

Adalah rugi sekiranya tidak memanfaatkan keindahan dan kemudahan villa pada kadar 110%.

Kechak Dance.

Walaupun tariannya bermula dalam jam 6 petang, tapi penonton dah mula membanjiri Uluwatu seawal jam 4. Makanya, gua yang tinggal di Kuta perlu bertolak lebih awal, kurang lebih jam 2.30 gitu. Tambah macet dan jalan sempit, memang keras dalam mobil aja kayaknya.

Manusia penuh dan padat. Supir gua yang sudi berasak-asak dan membeli tiket. Sementara dia beli tiket, pusing-pusinglah di sekitar kawasan di bawah panas mentari yang panaih lit lit hoihhhhh!!

Perlu diingat, tempat duduk adalah free seating. Oleh yang demikian, berasak-asaklah dikau masuk seawal yang boleh (dalam pukul 5 petang, pintu masuk sudah dibuka) mencari spot paling chantek dan terpaksa menunggu di bawah mentari yang panaih lit lit tadi selama kurang lebih sejam.

Gua jadik ikan kering. Payung tak bawak. Lalu menggunakan saputangan sebagai tirai.

Bijakkan beta? #betaisbetter.

But in October, I went to my most anticipated trip; Marco Polo, the Silk Road Journey. It was a longgggg journey, and a memorable one. Therefore, I have decided; be a story teller (again). Pengalamannya mungkin takkan sama, dan mungkin orang lain cuma dapat dengar dari orang yang pernah melihat dan melaluinya. I would say, it was a very rare journey.

Xian-Zhangye-Turpan-Urumqi-Beijing.

Xian; pintu masuk Laluan Sutera. Kalau nak cerita tentang Laluan Sutera, terlalu panjang. Tapi di sinilah bertitiktolaknya Laluan Sutera. Dari China hingga Eropah. Tapi perjalanan gua hanya sampai ke Middle of China (People’s Republic of China-PRC), Urumqi. Kalau nak mengembara keseluruhan Laluan Sutera, mau makan pasir! Sapa nak kasik duit hoi??!!

Tempoh pengembaraan gua dan rakan-rakan: 13 hari & 12 malam.

Musim: Luruh (tapi dapat lalui dan rasa salji, gurun, ladang bunga dan pokok buah).

Sambung nanti lah..

Teaser: Tuan tanah di ladang bunga (padahal kat tepi jalan sahaja ho ho ho). Bunga apa cheq tatau. Lokasi; Zhangye, Gansu Province, PRC.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s