afraid of the unknown

Ini adalah kisah benar, kisah yang bukan rekaan atau sengaja gua ekzejeret. Ini adalah benar-benar kejadian.

Some of you might have known that gua sambung belajar, dan kelas telahpun bermula minggu lepas. Allah, Allah. Punyalah cuak badak attending the first class. Sebab apa? Sebab dah lebih 7 tahun tinggalkan bangku sekolah, not knowing what to do, what to expect, what to study. Plus, gua memang takde background baik dari bidang akademik mahupun bidang kerja berkenaan dengan kursus pengajian gua sekarang. Belajar lillahi ta’ala, dan niat nak tambah ilmu di dada.

When I introduced myself in the Research Methodology class about my no-basic-background-knowledge, Dr. M (bukan Tun M) went, “Oh, dear.”

Gua amek dua subjek semester ni, in total of 7 credit hours. Both of the classes, gua sorang je tadak basic background wehhhhhhh~~~!! *cry a river*

How things have changed from the last 7 years? -VERY! Even students nowadays are very much rely on the student portal to know about the next class content, any announcement from the lecturers, discussion, assignments. Plus the Whatsapp Messenger plays the biggest role ever when the whole class/discussion groups will be created to ease up the communication. More and more notification, I guess. And student nowadays don’t do much of writing/jot down notes, everything is snapped with the camera phone.

But I am an oldschool. Knowing myself, kalau tak tulis sendiri memang takkan dapat masuk dalam kepala. Sedangkan yang ditulis sendiripun boleh lupa inikan pulak hanya ditangkap gambarnya?

During my first class, sempat kenal-kenal dengan classmates yang lain. Terpaksalah beramas-mesra. Takkan nak diam aja. A bit taken aback, when most of them are not working in their field of studies. Bukan menjadi tenaga pengajar, dan yang sewaktu dengannya. Oke, itu tak salahpun. Cuma apa yang gua nak nyatakan di sini, betapa bukan semua graduan memilih kerja seperti yang dikata. Ramai yang melakukan kerja walau bukan bidang yang dipelajari, asalkan dapat gaji. Malah, masih gigih menyambung ke peringkat yang lebih tinggi kerna punya segulung ijazah Master sudah diketahui tidak menjanjikan tangga gaji yang lebih tinggi.

Kemudian mulalah gua cermin-cerminkan diri. Walaupun gua teda hati, namun gua masih lagi dapat bekerja dalam bidang yang gua pelajari di peringkat Degree. Dapat bekerja dengan syarikat yang kukuh, dan punya stabiliti, serta merupakan seorang kuli dengan jawatan sebagai eksekutif (hadamkan; KULI). Betapa selayaknya, gua mensyukuri nikmat yang Allah beri.

Gua jadikan ini sebagai eye opener gua. Terlalu lama berada di tempat yang sama kadang-kadang buleh membutakan mata. Terasa semuanya baik-baik aja, ataupun masih rasa tidak cukup adanya. Sedangkan di luar sana, masih ramai yang bermatian-matian berusaha untuk diri sendiri dan klorga.

Jauh perjalanan yang bakal gua tempuh. Ini hanya permulaan, walaupun gugup dan takut, harapnya gua takkan mengundur. Gua seringkali memikirkan apa lagi dugaan yang akan seterusnya gua bakal hadap. Mampooookah gua mengikuti kelas-kelas, memahamkan teori-teori yang tidak pernah gua dengari selama ini, daripada bidang teknikal kepada bidang bukan teknikal, mampoooo kah?

Kerna perasaan ini afraid of the unknown ini terlalu kuat. Terlalu sering merisaukan sesuatu yang tidak ketahuan. Gua tidak tahu apa-apa, lalu menjadikan semuanya berat di pundak gua.

Mujur kawan-kawan terdekat dan beberapa kenalan dalam kelas seringkali memberikan semangat. Tak terkecuali Mak yang sering menjadi tukang sorak.

Oh ya. Akhirnya, keputusan MyBrain15 sudah diumumkan selepas berkurun lamanya menunggu dengan pelbagai spekulasi. Alhamdulillah, gua ditawarkan biasiswa tersebut. Rasa sangat bertuah kerna percobaan kali pertama sudah berjaya sedangkan ramai rakan seperjuangan dan seangkatan yang gagal walau sudah mencoba berkali-kali. Bukan sebab tak memenuhi syarat, tapi kadang-kadang kesilapan teknikal dalam pengisian borang, mahupun sekatan PTPTN.

Syarat MyBrain15: kalau kandas dan tak habiskan pengajian, kena bayar balik semua biayaan yang telah ditanggung KPT. Walaupun kedengaran agak ngeri di situ, ini buleh dijadikan satu cabaran lagi untuk gua buat sehabis baik. Sebab itu Allah janjikan hambanya balasan baik untuk mereka yang menuntut ilmu.

Fighting~~!!

Betullah Allah adalah sebaik-baik pencipta. Diaturkan segalanya hanya yang terbaik untuk tiap hamba-Nya. Dia tak berikan jalan gua sambung ke UK bukan sebab Dia tak sayangkan gua tapi Dia punya percaturan yang lebih baik untuk gua tinggal di tanah air. Kalau di UK dengan menyambung pengajian dalam MBA, mungkin gua akan menjadi jiwa mati lagi sekali tapi diatur-Nya untuk gua belajar di sini dengan kursus yang lebih menjanjikan suatu kepuasan dan pengalaman baru yang tak mungkin gua akan sesali kemudian hari.

Sekurang-kurangnya gua tak akan keep on wondering, “Kenapalah aku tak coba ambik kursus ni dulu..?”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s