The devil inside

Lately I am becoming more paranoid. Gua nak hidup dalam keadaan yang begitu low-profile. Biar orang kurang tahun my whereabouts, what am I doing, my achievement, how do I look, am I getting fatter and fatter, or getting more beautiful as I age (ha!). I don’t want others to know about me, but I still want to write freely without being held-up. I want to speak my mind without worrying that I might hurt others.

And I keep on telling myself, it’s okay not to bother or be a kepochi about others, or to know what others are doing. Because in the end, semua tu tak menyumbang kepada kelangsungan hidup pun. Yeah, I can be cocky liddat!

Then I start doing some ‘spring cleaning’ on Facebook and Instagram. For Facebook, I follow more and more on the news page/recipes/edible garden tips/workout instead of following all the celebrities. I used to follow those I adore, but then I realized that they are also just a human being. Initially they will promote something for a good cause and when they have many followers, the good cause will be here and there; in between of promoting their online business products.

Gua tahu itu semua adalah strategi pemasaran. But I feel cheated. Haha.

Same thing goes to those in my friend list yang tak seberapa kerat jumlahnya tu. I do not mind much if you are pro-gov or haluan kiri. But I do mind when you keep on posting your selfies around the clock. Yes, I do judge people here and there. Tak reti nak husnuzon sepanjang masa lagi. It is just that bila tengok kekerapan orang berselfie dengan muka penuh skrin all the time ni, I really cannot brain it. Dalam hati turut mengagumi betapa tinggi self-confidence dalam diri beliau. Just how?!

And I hide all those post about your babies’ progress and such. Or your frequent updates about you and your husband.

I hardly browsing through Instagram lately. Entah, kurang lebih dah jadi sama macham Facebook. Ada-tak-ada bila gua nak post something via IG. If not, I would rather play some games on my phone. I follow those who always travelling, just to enjoy the beautiful sceneries. But it becoming more depressing.

I should write about it when I am not lazy. That depressing thingy.

Then the psycho who lives inside me keep on bugging me. What if I don’t share about myself on the social-medias, people do not know gua ni masih hidup ke dah mati. Kalau hidup, hidup lah. Kalau mati? Nanti sebab tak ada orang tahu, berapa kerat je yang datang nak solatkan jenazah gua buat kali yang penghabisan sebelum dipindahkan ke liang lahad? Berapa ramai yang akan mendoakan gua sebelum tiap amal dihisab? Yang sudi sedekahkan Al-Fatihah? Yang sudi mengampunkan segala silap salah, halalkan makan minum? Sudahlah anti-sosial, tak ubah hidup sebagai kera sumbang sepanjang hayat. Mati pun umpama kera sumbang jugak kayaknya.

Kalau dikongsi pulak, gua lagik rasa serba tak kena. Nanti mula pikir macham-macham. What do they think about me after they read my blog posts? Do they judge me? Do they secretly monitoring me? Do they keep themselves as silent readers just to know that they are still above me? Sebolehnya gua nak minimumkan maklumat dan info diri sendiri supaya orang tak tahu gua kerja apa, di mana tempat kerja, sekarang buat apa, takat mana taraf hidup gua, kereta apa gua pakai, suami dah berapa orang, anak dah berapa dozen, rumah banglo dan berapa bijik, etc.

I even paranoid when my colleagues stumbled upon my blog. All the ranting, the stories, the cursing are inside. Bukti bertulis! Somehow I feel so much at peace when the readers are strangers. A complete stranger who never met me. Because I am not a very pleasant person, you see. I am totally different from what you have read here.

9 thoughts on “The devil inside

  1. Menulis bagus, bila kita xde hala nak dituju rasa hati, bila org ambik enteng tentang garis halus yg memisahkan antara gurauan dan perli. **komen sbb emosi, maaf ya.. Menjadi temp luah xpuas hati** hahahahahaha! 😘😘😘

  2. Hi Izzie!

    Setuju dengan JasJamal…
    Menulis ini bagus untuk luahkan rasa hati, untuk berkongsi… untuk menghidupkan diri sendiri
    Sebabnya bila mahu luahkan rasa hati adakah orang yang kita cari itu benar benar sudi untuk mendengari?
    Bila disini, siapa yang suka boleh terus kekal membaca dan mengetahui dan yang tak suka selayaknya boleh berlalu pergi.
    Hipokrit atau tak itu terpulang pada diri. Kalau tak rela jadi hipokrit tapi tak mahu dibenci apa kata guna kata lain tapi dengan maksud yang sama, yang lebih lembut bunyinya.
    Tapi kalau tak mahu hipokrit dan rela dibenci kerana suarakan rasa hati dan pendapat/pandangan sendiri, biarkan saja mereka…. kita tak hidup untuk “please” semua orang atas muka bumi ni.
    Kita adalah kita, semua kita adalah berbeza. Cara kita tak mungkin pernah sama, jadi kenapa orang lain yang tak ada kena-mengena nak sibuk judge kita dan kita pon terlalu ambil pusing hal demikian rupa (yang mereka tak sukakan kita)
    Kalau kita tak menulis pon waima tak dikenali ramai sekalipun, apakah kita benar-benar pasti yang semua orang suka kita? yang semua orang tak judge diri kita?
    Manusia hanya akan mencari keburukan, kesalahan sahaja.
    Termasuk diri kita juga.

    oke panjang lebar sungguh komen hamba boleh update blog terus gayanya.
    mahap yer, cuma saya nak bagitahu jangan pening-pening teruskan apa yang membuat anda bahagia.

    • kita kata kita tak kisah orang nak kata apa. tidak boleh tidak, secoet perasaan akan risaukan jugak apa orang akan perkatakan tentang diri kita. tidak boleh tidak, ada jugak sense of approval dari orang lain yang kita mahukan. after all, kita masih manusia. jangan sampai kita hidup dalam denial, kan?

      hey, at least kita semua jumpa di sini. sebab melalui penulisan-penulisan begini lah!

      • yup izzie! tak dapat la nak cakap tidak sebab memang benar pon.
        cumanya macam yang dikata kitalah yang kena ubah cara kita (maybe?)
        orang selalu marah bila kita hipokrit. tapi kita manusia, kita orang melayu… hipokrit tu ada baiknya, untuk menjaga keamanan sejagat….. dahla zaman sekarang orang suka sentap. gurau pon nak ambil hati. usah kata orang luar, dengan kawan sendiri pun nak kecik2 hati.
        (eh ada kena mengena tak komen ni? mahap kalau lari topik)

      • sekarang semua orang semakin sensitif. lagi maju teknologi, lagi mundur EQ kita. i pun sama.
        eh. lari topik ke tidak, takde hal. just speak your mind and share your thoughts.

  3. Izzie…
    Akak mmg suka baca ur writing. N i really inderstand ur principles.
    We might have some common ground in the privacy aspect.
    Tp just nk ckp i always look forward to read your writing. Harap tak hilang dr radar ya…

    • Kak Aini,
      It is always so pleasant getting to know my readers (silent or tinggal jejak). Bukan gilakan puji-pujian tapi sememangnya saya mahukan komen jujur dari orang yang membaca.
      Suka, alhamdulillah. Tak suka, tell me how can i improve my writings. Sebab pada saya, penulisan ini umpamnya jambatan kepada hati dan perasaan saya. Saya tak pandai berkata-kata, mahupun meluah rasa bila berbicara. Kadang tak terucapkan dan tak tersampaikan. Yang boleh saya buat, titipkan setiapnya ke dalam ayat dan perkataan. Bahasa itu benarnya sungguh indah.

      Kadang terasakan betapa ‘alien’ diri ni punya perspektif dan prinsip yang berlainan dari yang menjadi kebiasaan. Tapi rupanya, ada yang punya prinsip yang sama, cuma tidak bertentang mata. Selebihnya kita lebih selesa berdiam diri kerna takut melukai orang lain kalau kita berterus-terang.

      Orang sekarang memegang prinsip untuk bebas mengkritik dan bersuara, tapi jika dikritik..mahu melompat dibuatnya🙂

  4. i love this post. i think we have something in common; the thing about privacy and how we worried about people’s opinion on our heart-felt writing. I prefer strangers reading my writing than people who already knows me ’cause I worry about how they would look at me after they have read my piece, not that I wrote anything bad but still…people can accept me for what I wrote but some people can be mean about it.

    p/s: saya penah baca blog awak tak lama dulu tentang drama Nora Elena. mmg suka sgt baca tapi lepas tu dh lama tak baca n dh lupa nama blog. alhamdulillah, satu hari saya teringat kat review nora elena awak yg sgt fun so saya google dan akhirnya dipertemukan semula dgn blog ni. jgn risau, saya dah bookmark kali ni.

    • Hi Nad *lambai*

      nampaknya dalam kata kita nak menulis secara bebas, walaupun lahir dari hati itu sendiri sebenarnya kita masih terikat dan terbatas dengan kerisauan pandangan orang yang membaca penulisan kita kan? sama lah kita di situ -__-”

      nora elena…nora elena. feel like ages ago. bila tengok balik aaron aziz sekarang, i was like, “WHAT THE….???”
      and then i remember, i fell for Seth Tan..not aaron aziz. LOL! *tutup muka*

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s