Platform 9 ¾: Izzie’s most-awaited journey to Hogwarts [Parte 3]

Disebabkan banyak moments yang Jon captured daripada belakang ahli jemaah, setiap kali gua tengok gambar sendiri pasti hati kecil gua berkata, “What??! That’s how do I look from the back??!!”

Nampak tak chombie yang mana satu? Le sigh.

Sebelum chombie sambung cherita berkenaan aktiviti yang ahli jemaah buat di dalam Wizarding World of Harry Potter, chombie kasik enjoy dulu gambaq Hogsmeade Village.

Habis shopping barang sekolah pun dah nak dekat sejam, orang yang berkunjung pun dah semakin ramai. This is where we figured it out about the timed entry. Macham pelik bila tengok pengunjung bersantai-santai di Hogsmeade. Bukan ke sejam je? Takde sapa pulak yang check tiket ahli jemaah yang dah habis masa ni. Bila menuju ke Hogwarts castle untuk masuk ke Harry Potter and the Forbidden Journey, barisan panjang tak sangka. Di situ baru nampak timed entry notice. Ha!

Memang tak sanggup nak beratur dan ahli jemaah akur dengan ketentuan-Nya. Wizarding World of Harry Potter di USJ masih baru dan semustinya ramai pengunjung dan peminat tegar Harry Potter akan datang untuk merasai sendiri the magical world of Harry Potter. Tambah pulak dengan peak season.

Masa dah menginjak ke tengah hari, perut dah makin lapar. Nak makan di Three Broomstick ataupun di Hog’s Head, manusia punya ramai tak ubah macham semut mengerumuni gula. Lalu ahli jemaah singgah di gerai menjual churos. Makan churos panas-panas dengan cuaca yang sejuk. Surrrr~~

Sambil layan perut masing-masing dengan churos dan butterbeer di perkarangan dataran, tiba-tiba pengunjung diarahkan mengosongkan pentas. Aha!! Para petugas sedang bersiap-sedia membersihkan kawasan persekitaran.

Sebab ada showwwwww~~!!!

Exactly macham dalam movie!! Siap dengan katak bagai!! Comel gilaaaa!! Conductor pun sangat chumils! Disebabkan ini adalah USJ, oleh yang demikian halnya komunikasi dengan penonton dilakukan dalam dua bahasa; English dan Japanese. Fasih gilaaa depa cakap Jepang hoi!! Comel dua kali ganda di situ.

Bila depa start nyanyi lagu Double Trouble, terus goosebumps.

Nah! Sapa yang tak tau lagu Double Trouble boleh dengaq kat sini;

And when we thought persembahan dah habis, sekali lagi ahli jemaah menjadi kanak-kanak kembali. Persembahan seterusnya adalah dari Beauxbatons Academy dan Durmstrang Institute!!

KRUMMMMMMMMM~~~!!!

Sama!! Sama!! Samaaaaaa macham dalam Harry Potter and the Goblet of Fire!!!

Chombie siap jerit “KRUMMMMMMMMM~~~!!!” masa Durmstrang Institute masuk pentas. But too bad, chombie sorang jerit *krik krik krik*. Sebab keliling pentas ropa-ropanya semua budak-budak. Depa macham tak kenai, dan tak tau apa pun. Sekadar tengok persembahan. Even masa Beauxbatons Academy tu pun depa tak tau bila chombie sexitedly duk buat “ahhhhhhh…ahhhhhhhhh” dengan gaya tangan segala.

Le sigh.

The truth is, those kids yang betul-betul membesar dengan Harry Potter adalah generasi gua. Yang sanggup tunggu bagai nak gila tiap buku yang baru published, yang bertahun-tahun tunggu tiap movie yang ditayangkan di panggung. And still can’t get over with last movie screened in 2011. Masih tak dapat terima hakikat Harry Potter dah habis.

Can you feel me?

The definition of true happiness. Priceless!

Walaupun manusia agak ramai di sini, boleh puji dari segi kebersihan yang sangat terjaga. Sentiasa ada staff yang akan memastikan sampah-sampah dikutip, sekecil-kecil sampah pun memang takkan terlepas pandang. Kalau ada gula-gula yang melekat pun akan dibersihkan.

Paling best adalah tandas di sini. Remember Moaning Myrtle? Yeap! Tandas memang direkabentuk dan dengan pintu yang sama seperti First-Floor Girls’ Toilet/Moaning Myrtle Bathroom. Siap ada bunyi-bunyi suara Moaning Myrtle!

Ini adalah store terakhir yang ahli jemaah masuk; Filch’s Emporium of Consficated Goods. Betul-betul dalam Hogwarts castle. Banyak barang-barang koleksi jugak kat sini. Yang penting siapkan ¥ sahaja. Takpun swipppppeeeee all the way.

Gryffindor and Slytherin can be best friends. Just like James Potter and Sirius Black. And us!

Tapi kadang-kadang situasi sebegini memang tidak dapat dielakkan;

STUPEFY!

Bila lagi nak gunakan wand yang ada, kan? Aherherher.

Impian sedari kecil chombie yang ini sudah terlaksana. Tapi percayalah, chombie akan kembali. Wizarding World of Harry Potter di USJ, khabarnya memang magikal sekali di waktu malam. Itu chombie kena alami dan dan rasai sendiri. Tengok, chombie sudah punya alasan yang kukuh!!

Harap-harap nanti kalau pergi orang dah tak seramai cenggini. Letih nak berebut dengan budak-budak tau!

Dan habis tenaga di Wizarding World of Harry Potter, ahli jemaah mula bergerak keluar ke attraction yang lainnya pula.

Ingat tak bila chombie sebut pasal temporary attraction di USJ; Attack on Titan? Selalunya temporary attraction ni untuk jangkamasa 3 bulan. Jon, Khairie, Adik Manis Yuu, dan Mak Tiri semuanya berlari-lari bila nampak statue Titan besar dan realistik gila depan mata.

Cuma chombie je chill. Sebab masa ni chombie tak tengok lagi Attack on Titan. Kenal pun sebab tiap kali balik Penang, Apiq musti cerita-ceriti pasal anime ni.

Tetapppppppp tangkap gambar sebagai bukti. Lepas dah balik dari Jepang baru gua marathon Attack on Titan. Figurine Captain Levi yang sepatutnya gua berikan kepada Apiq nampak gayanya akan kekal menjadi hak chombieeee. Hahaha! Sebab chombie suka Captain Levi *lep lep lep*

Merchandise Attack on Titan tak sebanyak dan tak semeriah macham di Harry Potter. Booth kecik je. Nak beli cape Survey Corps pun takde rejeki sebab dah habis. Kalau nak tempah, USJ hanya akan shipping ke alamat dalam negara Jepang sahaja. Kuchiwa di situ.

Tapi Mak Tiri sangat bertuah. Masa di Akiba (Tokyo) kot tak salah, masa ahli jemaah tengah sawan mencari figurine dan gundam, terjumpa sehelai cape Survey Corps yang sangat kachak. Adik Manis pulak dapat hoodie Survey Corps di Den Den Town (Osaka).

Chombie? Dapat tengok sahaja. Tak berjaya nak berebut dengan depa.

Yeap, Adik Manis Yuu dan chombie berjalan-jalan di donia Muggle dengan robes berserta muffler. Memang kalau dah namanya Muggles, mata mereka tidak habis-habis memerhatikan kami berdua. Because we’re cool liddat! Tiga orang yang pakai house muffle tu tak sekufu waktu ni dan hanya mampooo jalan di belakang. Kohhh kohhh kohhhh.

Ahli jemaah pulang semula sebelum petang menginjak ke malam sebab nak ke Osaka-jo pulak sebab cherita Jepang tak habis di USJ sahaja. Ini baru permulaan. Permulaan kepada sebuah pengembaraan 5 orang kanak-kanak purba selama 10 hari di Jepang di musim sakura.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s