The unspoken rules of the unspoken rules..

Gua tengah mandi pada ham 2:30 pagi. Memang gua suka mandi lewat tengah malam. Hari Isnin? Ahh..gua tak kerja. Coti. Padan muka kau orang yang kena kerja. Hahaha.

Lepas tu otak gua mula bekerja lebih masa. Waktu mandi adalah waktu untuk otak memikirkan segalanya. Waktu untuk pikir kata-kata balasan dan ayat power yang boleh tangkap nangis sewaktu perbahasan siang tadi, contohnya. Oh, it’s a bit too late! Dan waktu inilah jua waktu untuk memikirkan segala masalah donia, kesan rumah hijau, peperangan di negara Islam, ekonomi donia dan Malaysia, GST, where-do-i-see-myself-in-five-years, apa-nak-makan-esok-hari?

Dan juga menyenaraikan the unspoken rules of the unspoken rules..

Macham perkara/benda yang tak perlu diucapkan tapi kau tahu untuk buat secara otomatis. Macham common sense, gitu. Entah. Pada gua lah..

1. Orang tompangkan kau naik kereta dia. Kalau dia tak mintak duit minyak, pandai-pandailah bayarkan tol. Kalau dia pakai Touch ‘n Go, pandai-pandailah bayarkan makan minum dia lepas tu. Sungguhpun dia ada duit, tapi duit bukannya petik dari pokok, kan? Kalau kau tau nak jimat, orang lain pun tau nak jimat.

2. Dah masakkan, dah hidangkan, dah makan. Apakata tolong cucikan pinggan?

3. Pinjam duit kena bayar. Tak perlu tuan yang memberi pinjam kena minta berulang kali. Tak perlu jugak nak kena diingatkan berkali-kali. Malu tau nak sebut pasal duit ni?! Apatah lagi nak minta dipulangkan. Macham terbalik pula ke-malu-an (bukan bahagian sulit) itu. Orang yang memberi pinjam rasa malu tapi yang meminjam tidak pula berasa demikian?

Tiba-tiba gua rasa mengantuk.

Eh, ada nak tambah?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s