Vanila Coklat

Selepas review Ariana Rose yang pertama sudah diterbitkan (wah gittewwwww!!), gua rasa perlu untuk gua kembali ke alam realiti sejenak.

Sauh.

Sauh gua laaaaa.

Sauh gua ni kalau mai tang aiskrim, tak payah susah-susah nak pilihkan perisa apa. Dia tak makan yang lain selain daripada vanila. Pernah gua campurkan dengan perisa Caramel & Praline, kononnya romantiklah kan amek double scoop, kendian boleh share-share. HAROOOOOOMMMMMM! Muncung sedepa! Tak mau langsung dimakannya sebab dah bercampur.

Untung sabut timbul. Your lost, my gain! Kah kah kah.

Minggu lepas sewaktu gua di Jakarta, Mr.K bawak gua untuk fine dining dengan 3 course meal. Sungguh-sungguh dia cadangkan untuk coba Chocolate Souffle with Vanilla Sauce. Chocolate Souffle di situ sedap melampau katanya. Mai tang pencuci mulut, Sauh nan sebatang ni memang takkan pilih benda lain melainkan apa-apa sahaja yang berkaitan dengan coklat. Kalau brownies tu, wajib ada chocolate sauce dengan one scoop of vanilla ice cream. Gua tak kesah, asalkan ada cherry on top.

A perfect dessert for me is always Crème brûlée.

Berbalik kepada cerita Chocolate Souffle. Suasana restoran yang romantis, ditemani dengan cahaya lilin dan alunan muzik yang menjadi halwa telinga, ditambah pulak dengan titis air hujan di luar dapat menaikkan mood. Lalu gua berkata,

“Why not we share the Chocolate Souffle?”

Sebuah senyuman gua ukirkan. Ikhlas.

“NO! I don’t want to share. I want to eat the whole souffle by myself. You can have your own. If you can’t finish it, just give it to me.”

Chocolate Souffle-Otel Lobby-Jakarta

Tiba-tiba gua tengok di luar tingkap, hujan makin lebat. Disulami dengan petir yang cahayanya sesekali menerangi alam.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s