iOS6

Untuk yang masih berteka-teki tentang iOS6, ada beberapa perkara yang kalian perlu tahu. Memandangkan gua dah upgrade tadi, dua fungsi ini memang sohih tiada untuk iPhone 4.

  • Panorama photo.
  • Siri.

Untuk fungsi-fungsi yang lainnya, masih lagi perlu dieksplorasi. Masih perli digodek-godek. Manakala Wi-Fi pula dikhabarkan punya sedikit gangguan dan masalah. Ini adalah normal. Untuk menyelesaikan masalah tersebut, boleh rujuk di sini.

Untuk yang memiliki iPhone 4s, di sini gua sertakan rujukan bagaimana untuk menggunakan fungsi Panorama photo. Kelik di sini.

Apple sangat kejam kerna mendiskriminasikan iPhone 4. Tak ubah macham nasib yang menimpa iPhone 3G yang lepas. iOS5 tidak supported untuk model itu dan hanya boleh menggunakan iOS4.1. Makin hari, device tersebut makin lag. Itu mungkin taktik Apple untuk secara halusnya meng-obsolete-kan model-model yang lama untuk memastikan hanya model baru yang digunapakai.

DAH LAH KAU PUNYA GADJET MAHAL SIOT!!

iPhone 4 gua masih dalam keadaan baik. Belum sangkut kat mana-mana lagik. Dan persoalannya, adakah berbaloi untuk menukar kepada iPhone 4s atau iPhone 5? Poket gua cakap, tak perlu. Telefon ini masih mampu terima/buat panggilan, text/iMessage, dan baca email. Dragon Vale pun masih dalam keadaan baik dan sihat wal’afiat. Yang lain-lain pun masih mampu beroperasi seperti biasa.

Perlu tahu bersyukur.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s