Masih terasa keperitan di sudut hati yang paling dalam..

Salam kalian semua.

Ini adalah sesi luahan hati untuk kesekian kalinya lagi. Ahh..bagaimana bisa untuk gua luahkan segalanya dalam bait-bait kata. Terkadang, daripada bait tulisan ini jua akan menimbulkan salah sangka yang terbit daripada salah pentafsiran.

Sebetulnya dalam ketenangan yang kian menjengah masih terdapat sisa pahit yang tidak mampu dibuang. Bagaikan meninggalkan kesan yang terlalu mendalam. Masih terpahat dalam jiwa dan minda bagaimana sakitnya hati, terobeknya perasaan apabila terkenangkan perilaku dan tutur kata yang dinistakan.

Luka yang sekian lama terpedam, menjadi nanah yang menghancurkan dalam diam. Yang memusnahkan dari dalam.

Mungkin ketenangan hakiki yang dicari itu tidak akan muncul tiba. Kerna gua tahu, ketenangan itu akan datang dengan sendirinya apabila hati ini tulus memaafi. Lalu ingatan pahit itu akan lama-kelamaan akan mula luput dari ingatan dengan sendirinya.

Sukar. Pedih. Sakit.

Mudah lidah menuturkan maaf. Tapi sejauh manakah kata-kata maaf itu diucapkan dengan ikhlas? Atau sekadar melepas batok di tangga? Asal maaf dipinta, sudah cukup. Sekadar cukupkan syarat. Atau lebih senang, ucapkan sahaja “Maaf Zahir & Batin” di hari raya nanti. Sekali harung. Mudah.

Entah. Gua ini bukanlah alim ulama. Kepala pun boleng. Setiap patah kata yang gua tuturkan akan pulang kepada diri ini. Akan dipertikaikan kerna kejahilan diri berbanding mereka yang bertudung litup.

Bertudung atau berkopiah tidak bermakna punya tiket VVIP untuk mencerca dan merendahkan iman serta amalan orang lain. Itu semua kerja Allah.

Kalau berdosa dengan Allah s.w.t, boleh bertaubat dan meminta pengampunan dari-Nya. Sesungguhnya Dia Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. Tapi kalau berdosa dengan manusia yang lainnya, tiada jalan lain selain daripada meminta maaf.

Pernah gua dengar dalam ceramah agama, andai ingin memohon maaf bukan sekadar lafaz dalam senafas. Ada tertibnya. Tiap kesalahan dan khilaf perlu diungkapkan satu per satu, supaya pihak yang satu lagi tahu sebab dan musababnya dan kemudian memaafkan. Diakhiri dengan bersalam-salaman.

“Mak, mohon ampun dan maaf. Dulu pernah duit Mak RM10 yang diletak atas peti ais saya curik beli cekedis. Pasu bunga kesayangan Mak saya pecahkan masa main bola tapi saya salahkan anak jiran sebelah sebab takut kena marah. Ampun, Mak. Janji tak tipu lagi lepas ni. Selamat Hari Raya Aidil Fitri.”

Advertisements

One thought on “Masih terasa keperitan di sudut hati yang paling dalam..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s