comfort food

Kalau pulang ke Penang, tak sah kalau takde senarai makanan yang hendak dimakan. Sampaikan seminggu coti, badan boleh jadik macham tong dram. Tembun macham dipam-pam. Itulah dianya kalau dapat makan masakan dari air tangan mak. Terasa sampai ke perut.

Yang ni bukan Mak yang buat. Ini Cendol Penang Road yang wajib pekena semangkuk kalo pi Penang. Nikmat makan di kala tengah hari panas tu memang sukar untuk digambarkan dengan kata-kata. Inzal! Eh.

Sebagai seorang penggemar labu tegar, adalah mustahil untuk tidak merengek-rengek kat Mak mintak dibuatkan Sekaya Labu. Mudah je nak buat.

Tebuk bahagian atas sebijik labu yang saiz kecik. Bersihkan dan keluarkan bijik-bijik labu tu. Kalau rajin, bijik labu tu boleh goreng buat kuaci. Ketepikan.

Resepi sekaya pandan tu lu orang boleh gugel kat mana-mana pun. Sama je kaedahnya. Telur, gula, santan, daun pandan, pewarna hijau. Kalau taknak cair sangat, buh sikit tepung gandum. Dah siap, curah je dalam labu yang dah ditebuk tupai tadi.

Sebelum nak kukus, pastikan balut dengan aluminium foil dulu. Kalau tidak, labu tu nanti pecah. Kukus dalam 30 minit. Siap sedia dengan sudu dan tisu. Sudu untuk suap labu, tisu untuk lap air mata. Maklomlah, sedap melampau tahap nanges air mata kegumbiraan!

Laksa Kerabu. Sama je macham Laksam tapi Mak guna mi lidi (orang belah Pantai Timur sure tau mi ni). Makan sepinggan sahaja adalah mustahil. Cikai-cikai tiga pinggan sekali makan. Kemudian diulang selang 4 jam.

Ubi kayu rebus + kelapa parut + sambal tumis. Ubi kayu panas yang maha empuk. Kelapa parut yang lemak-lemak masin. Cicah dengan sambal tumis yang extra bawang potong. Makan pulak di kala petang ketika hujan. WIN RAR!

Motif tepek gambor makanan besor-besor? Saja. Dengki. Nak kasik lu orang kecor ayor lior *evil grin*.

One thought on “comfort food

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s