Kisah result periksa besar

Wa ada second cousin yang umur dia tua setahun dari gua. Gua ingat lagik, tiap kali gua balik kampung musti makcik-pakcik bertanya pasal keputusan periksa.

Gua namakan second cousin gua ni sebagai Lisa Surihani (bukan nama sebenar) . Gua panggil dia Lisa sahaja. Lisa dapat 5A dalam periksa UPSR. Setahun lepas tu, wa pulak. Wa dapat 4A IB.

Bangga mak bapak dia. Anak dapat 5A. Layak masuk sekolah berasrama plak tu.

Tapi gua tak masuk sekolah berasrama. Masuk sekolah biasa ja. Maklumlah. Result tak superrrrrrrrrrrrrrrr-powerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!!

PMR. Lisa Surihani dapat 2A.

Gua dapat 8A.

Dan dan atok sedara (atok Lisa Surihani) gua cakap, “Apa sangatlah PMR. Setakat conteng-conteng je jawapan. Sapa-sapa pun boleh!”

Yelah tok,  saya ni lempar dadu je menjawab soklan periksa tu. Apa kisah, ye dak?

SPM? Lisa Surihani dapat 1A.

.

i.Z.Z.i.e:

Mak kasik wa RM80 je sebagai hadiah dapat 4A masa UPSR. PMR? Ucapan tahniah. SPM? Doa restu. Alhamdulillah, masih berjaya jadik manusia (walaupun gua adalah produk gagal) tanpa hadiah mahal.

10 thoughts on “Kisah result periksa besar

    • coz i don’t like lisa😛
      zarina anjoulie lovocah tu selalu je i ingat nama dia lucah.
      boley?

      saya tidak bijak. kalo bijak, musti dah dapat scholarship😦

  1. eh..bijaakk..x semestinya x dapat scholarship x bijak..itu da masuk bab rejjeki…orang kan rejjjeeki nya laen2…

    oh ya..mmg pon i ingat macham tu..apahal tiba2 nk letak lavocah itu di ujung pon tatau apa motipnya…

  2. betui2 susah ooo kalau ada kecousin?? (betui ke) yg sebaya ngan kita asik nk bandingggggggggggg jeee ingat tasik banding ke apa… erkksss Lisa Surihani? masa time adamaya maybe marah lee skrg SS jee

  3. cite kita ni lebih kurang sama….tapi dlm kes sy…tak dapat si cousin ni lwn dlm keputusan periksa….diorang lwn part lain lak….mcm sapa yg lepas dpt lesen kereta dpt drive jauh dari yg lain….or sapa lg terer drive…atau mcm2 lg la….sampai pesan kat mak kalo family makcik tu dtg pas tu cite mcm2 mak iyakan kan aje or diam je…..sbb diorang x nk kalah

    • hehe.. ni baru sikit je nabila. ada je lagi panjang berjela. belom masuk lagik citer masuk matriks, uni, kawen, anak, kete, etc. etc. ada je menda yang nak dijadikan modal sebagai perbandingan.

      inilah dianya, orang kita.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s