Giliran Bicara Hati diadaptasi (WHAT??!!) dari novel ke drama -___-“

Kalau di Barat, dah lama novel-novel/biografi diadaptasikan ke filem. Tapi kat Malaya ni, baru lately lah trend adaptasi novel ke drama/filem nak menjengah. Lepas satu..dua. Lepas dua..tiga. Sorang buat, semua pun nak buat!

Bicara Hati, karya Damya Hanna antara NOVEL WAJIB BACA masa kat sekolah. Kalau ada sapa-sapa yang masih ingat, dulu ada satu filem tajuk “Bicara Hati”, lakonan Fazura. Masa tu gua dah merempan-rempan mengamuk sana sini sebab apa kes novel best tapi orang tak best ntah apa-apa (dululah!) yang berlakon. Skali, tajuk je yang sama tapi jalan cerita tak sama.

Sia-sia gua merempan.

Tapi hari ni, gua sentap sekali lagik. Sebab memang dah sahih bin benar bahawasanya Bicara Hati akan diadaptasikan ke drama. Kelik sini (for the dreadful news!).

Ya ampun. Please, not again!

Gua tak nafikan, novel Kasih Yang Suci berjaya diangkat ke drama. Buktinya? Satu Malaya demam kura-kura sepanjang tayangan Nora Elena. Orang lain demam, gua plak tahap meroyan luar petala. Perlu diingatkan jugak antara faktor penyebab Nora Elena itu sangat sangat sangat sangat sangat meroyankan adalah kerna pelakon utamanya, abam Aaron Aziz (aummmm!) dan Siti Saleha!

Apa? Tak setuju?

Sila telan racun tikus sekarang!!

Lu orang tolong usha sat sapa pegang watak Tengku Shahran??!! Sapa jadik Zahlia???!! Zahlia mata mempesonakan wehhhhh, tambah plak dia chantekkkkk!!! Kalau cetakan pertama novel Bicara Kasih tu, macham muka sapa yang diilustrasikan?? Habaq mai!! Habaq mai!!

Sumpah gua terbayangkan Zahlia (VJ MTV Pulse)!

Sapa Kris Cempaka ni??? Gua cuma tau Kris Dayanti. Dan motor Kriss. Yang lain gua tak tau!

Wohooo!! Comelnya!! Terus gua punya lesbo side mendominasi akal fikiran. Woohoooo!!! Sejuk sikit hati bila tengok wajah sechumil ini! Nak marah tadi pun tak jadik. Kalau cengginilah wajah Cik Cempaka, gua suka lu pegang watak Zahlia. Lakonan dia gua tak tau macham mana sebab gua memang tak pernah tengok dia ni berlakon. Jangan disandarkan pada rupa tapi bakat nan ado sudah lewwwww.

Tapi gua tetap tak leh terima dia nih sebagai Tengku Syahran!

NOOOOOOOOO!!!

A BIG NO-NOOOOOO!!!!!

Gua punya anganan yang Tengku Syahran adalah seorang lelaki yang kachak dan berwajah manja. Yang jatuh chenta kepada isterinya tatkala isterinya buru-buru menyapukan susu pekat sewaktu tangannya lecur terkena air panas.

Seakan bisa terbayangkan di hadapan mata gua bagaimana kagetnya Tengku Syahran sewaktu Zahlia datang bulan. Keliru mana satu jenis tuala wanita yang perlu dibeli seperti yang dipesan. Wing, maxi, overnight, slim?

Tengku Syahran yang merengek-rengek manja memintakan Zahlia buatkan kuih tepung pelita kegemaran.

Dan babak di mana Zahlia tewas kepada Tengku Syahran. Sapa pun takkan lupa scene LIPAS tu, kan??!! Ho-ho-ho!! *gelak syaitoooonnnnnnnnnn*

Gua nampak anganan gua itu akan bertukar menjadi suatu mimpi ngeri.

.

i.Z.Z.i.e:

Penchenta novel Bicara Hati karya Damya Hanna semua, cepat komen!!

.

Latest Update:

10/10/2011 – Drama Bicara Hati akan ditayangkan di Astro, bulan depan. (Sumber asal & gambar di lokasi penggambaran: kelik sini).

19/12/2011 – Drama Bicara Hati akan ditayangkan bermula 3hb Januari 2012, setiap hari Selasa jam 9.00 malam di Astro Prima.

113 thoughts on “Giliran Bicara Hati diadaptasi (WHAT??!!) dari novel ke drama -___-“

  1. But I think I like the actor. Kt tv3. Dia blakon ok, n bila buat2 manje sgt manje comel puahaha! Tp mmg x serupa dgn imagination masa baca novel. Just after watching that guy (nama I x ingat), I think dia ada sifat tengku syahran..just rupa je x serupa hoho. Hope diorg x hancusskan novel peberetku ini. Like episode hujung2 nora elena hahaha!

    • NOOOOOO!!! adik tak suka dia!! dia merosakkan imaginasi adik terhadap Tengku Syahran, mak tiri!!! oh, kanda Ananda!!
      adik pun harap episode hujung2 takkan jadik macham Nora Elena. berterabur~!

  2. ::kehkehkeh..iz nga embracing her lesbo side..pmpuan tu mmg chomel seyy..esp gambo yg kat biutipul nara tu..alololololo..mata cham puss in the boots !!.tp zahlia ikot nobel pakai tudong kan !!::

    si sharnaaz tu ble thn kot acting nyer, wpon i x prnah tgk btol2 dia blakon..pnah tgk skali duluuuu, ms citer tari tirani ke hapa, fail gle kot , tp mngkin ada kemajuan ? (gla ayat gomen)..

    ohhh..ai pon minat ini buku…sapai da hapal kat mana scene yg best..scene zahlia tewas tu best, tp harap2 dlm derama ni nnti akn jd lg hott !! pastu scene yg masa zahlia kene fitnah-laki anto bunga-kantoi ngan sharan-kne tuuuuuuttt lpas balik umah…(i effing hate laki dia ms scene ni, gla bodoh !!)..pastu ms laki dia baring seblah dia n mintak maaf..ohhhh !! gillaaakkk !! aaauuuww !!

    okeh, kne stop skang !!

    • hahaha..yoshhh!! sungguhlah belog ni dah jadik macham kelab buku. but Bicara Hati is one of the famous novel yg memang suma org WAJIB baca time tu kan?!
      and i am sure, scene2 penting tu memang takkan lupa punya!! huh, macham mana nanti bila dah masuk drama eh? sure potong, or jadik lain sikit? muahahahahha
      but my imagination tidak mampu bekerja keras nih!! noooooooooooooo!!!

  3. tgk die belakon dlm kasih alia…okeh la kot..dah ade improvement rasenye mamat nih …just wait n see…harap2 tak hancur la outcome nye…

    Ps: jgn jadik cam stanza cinta dah la…sbb makcik fail to follow dah…samada cite tak best or pelakon tak best or makcik yg tak menghayati…yg pasti makcik tak dpt nk follow sbb amni yg pada bayangan makcik sepatutnya mempunyai riak muka suci bersih berseri (sbb hati suci bersih kannnn)..tapi dlm ini drama, asik berkerut jer la muke die, muke nmpak bermasalah, x berseri…

    • semalam saya tertengok citer Soffiya. tetiba rasa Fizo sesuai jadik Tengku Syahran compared to this guy. aishhh… tatau lah nak berharap macham mana. sebab faktor pelakon utama tu adalah penting. tapi skang ni dah rasa 50-50 dengan drama Bicara Hati.

      Stanza Cinta? Saya brenti tengok sebab si Amni tu tak praktikal. kot ye pun nak tunjukkan yg dia tu muslimah sejati, takkan pegi site pakai baju kurung jugak kot? boleh je pakai jubah berseluar kan?

      • yep..ini membuktikan bahawasanya kita tidaklah tengok drama/filem tu hanya sebab abam AA kan??!! jalan cerita tu sendiri pun kena lah mantoppp! minggu ni SC dah masuk last episode kan? ah…download je la. ke ke ke

      • 5 pagi tau..bkn 5 ptg…bole tersangkut pon sbb time sahur ..tp pose 6 pon dah abih..ade harapan ke nk bgn subuh2 hari semate2 nk tgk fazura? tak kot heheheh….

        lets wait for the real bicara cinta🙂

      • LOLOL! i was mistakenly assumed that it’s 5pm, instead of 5 pagi. suka fazura starting from citer gol & gincu the series. she’s good. and chantek. gedik dia pun tak menyampah. tengok dia bertudung dalam TC, masya-allah..chanteknya!!

        oh, i am embracing my lesbo side again😛

        huhuhu.. let’s! kalau ada update pasal Bicara Hati, do let me know. we can share it with the rest of the Bicara Hati lovers here

  4. ::ulee..mybe sbb badan dia agak berketoi kn..chube dia kurus, tinggi, bibir merah, kulit tader darah, msti u agak rela aty kan…i bg u pilihan..mana u nk, FK ke Gambit ke, AA (nope, bkan abam aaron, tp abam ASMARA, nyaaahaha) ke sharnaaz yg jd hero ? i prefer sharnaaz..kohkohkoh… tp si marilah tu macham……..hmmm…okbai !!::

  5. wa…aku pun mnat gile novel nih…novel terbaik antara yg terbaik la…cam ko gak aku dapt trime pompuan tu sbb cun lah gak leh pegang watak zahlia…tapi aku imagine tengku syahran berjuta kali ensem dari sharnazzzz…adoi…bg aku bia yg paling layak pegang watak tu sheikh muszaphar al-masrie je…angkasawan negara…ha9…xkesa la dy tu plakon o x tapi base pada keenseman dy…harap drama nih xmengecewakan…mmg tiap bab dalam novel nih sume bes…agak2 sape la jadi linda yg jahat tu ye…ha9…ape2 pun wish luck for this drama…

    • kan? tak susuai lah sharnaz tu jadik tengku syahran. tak sama macham gua angankan. SMS? wow weeeee!! tapi dia mature sikit. kalau muda sikit, in his late 20’s musti ok.

  6. ::x bole la iz .. fizo tu..die jdik kawan alia yg saket tu bole, sesuaaaai sangat..fizo tu x chukop rasa nk jd shahran..kang tawar semedang kang…ble tgk gmbo shanaz kat BN tu, napaak cham ganteng + noti sket mukanya..kn sesuuaaaiiii…eay, citer yaya tu best kan..i suka sgt lakonn hilal azman tu !!

    btw, 5 pagi u kat opis lg ka ?

    okeh, i tukar nama…

    • tak boleh ke? boleh laaaa. i tak sanggup nak tengok hero Bicara Hati tu. kalo fizo, ok sket kot. muahahahaha. oh, i baru tertengok sikit. kena download la nampaknya. tapi memang saiko gila kan bapak dia tu. tiz n hilal azman tu berlakon real gila.

      eh?? 5 pagi ke? ok, i tgk 5 jek. assumed 5 pm. puahahahaha. 5 pagi atas katil lagik. *uhuk uhuk*

      WAHHHHHHHH!! SEDAPNYA NAMA!!! *nafas berapi*
      btw, u penah tengok citer The Lion King? ada satu watak burung dalam citer tu.nama dia Zazu. u taknak tukar buh nama tu ke?

  7. ::muaahaha..soffiya tu mmg kne tgk iz !! tp pkul 7-8 tu mmg sajja tv3 ni x nk bg org solat tau !! tp, tp, tp..citer soffiya ni, awal2 ni macham dlm buku danielle steel – malice..agak sejibik di situ.. mngkin kebetulan…

    bg shanaz tu peluang ye iz..mungkin dia mampu menchairkan hati u dan melukis pelangi2 indah setiap kali u tgk citer ni (bllluuueeerrgghhh) muaahahaha..

    agak2, sappa jd mak engku tu nnti yer ? i tbayangkn maknya zizi ezet tu..

    oooo..zazu ye..

    • nanti i download ok. suma pun nak download tapi nak tengoknya entah bila. hahahaha

      ok ok..fine! i kasik peluang kat dia buktikan dia bagus untuk pegang watak Tengku Syahran. tapi nak melukis pelangi2 indah untuk i..i doubt it. mak engku? mak zizie ezet macham sesuai. kan kan kan?

      from now on, i will call u Zazu. aummm!

    • hahaha.. ok fine! mentanglah dia dah ada anak, teruslah kasik alasan urat dah putus ye? eh, u dah ada baby kan nurul?
      novel ni banyak je jual kat MPH. senang nak carik. tapi bukan cover yg macham zahlia tu. i rasa, i ada beli few months back. for my collection..wpun dah khatam masa sekolah dulu. hahahaha

  8. ya, saya pon nk nyebok sblm balik…mmg x sesuaii…asik brain storming watak yg sesuai jak apa kata kita pk sapa yg x sesuai plak..pilihan saya..
    3-Fizo
    2-Gambit Bebit
    1- Rosyam Noor

    • Kris Cempaka ni sgt cantik.. tapi rambut mcm tak cukup panjang je mcm dlm buku..
      Msia ni ramai heroin cantik.,. tapi hero kurang…susah nak cari mr perfect yg mcm dlm buku cerita..
      apa kata bagi can kat Norman Hakim n Memey.. mesti real scene ‘lipas’… hahaha.. ramai pulak yg boikot cerite ni nanti…
      Kalau bagi lagi sekali kat Aaron Aziz n Siti Saleha pun I suka.. Zalia kan mata hazel..

      • WHAT???!! NORMAN HAKIM & MEMEY????!!!! *baling telur+tepung*

        yes yes yes! kalau sekali lagi abam Aaron digandingkan dengan Siti Saleha pun takpe. but sure, it will never happen…kan?

  9. ai nk gambit ! gambit ! gambit !! dgn mata redup yg memukau itu..x pon shah jaszle ..dgn dada bidang itu..aauuuwww !!!

  10. cik izzie dried-roses..i da perati dr dulu da..y u hate gambit so much !! die talented tau !! try tengok v.c marilah tu..so sensual, so full of desire..i nvr tot ice-box can be daaaaaaaaaaaaaaatttttt hoott !!!

  11. hhahahahahaha…cehh !! cube kalu betol2..haaaaa…lpas ni balik jgn lupa pandang2 belakang tau….gambit fans menyelabungi hidup anda………

    • tatau bila nak broadcast. kalau ada sapa2 tau, please share ya! kita sama2 tunggu n lihat drama Bicara Hati ni dapat kalahkan rating Nur Kasih. but i doubt that.

  12. sekarang ni mmg trend semua nk diadaptasikan

    butt,kalau bukan dia ni pon jadi tengku syahran

    tak ada sapa kot artis malaysia lelaki yang layak pegang watak tu

    memang tak ada sorang pon yang sesuai.susah heh artis lelaki malaysia ni

  13. Izzie…. lamanya U x menulis n dah berbulan I x baca blog U… tp kalau pasal Bicara Hati ni… betul ke……..? owh… I bygkan Tengku syahran mesti la lg hansome n tough…. dia tu xsesuai…..Zahlia…? Vj mtv gmbr paling ats tu…. itula novel kesayangan I.. dr form 4 I beli masa first2 keluar.. sampai skrg elok lg berbalut walau dah renyuk sbb dah beribu kali I baca…. lg meroyan la I… ni lg meroyan dr Ombak rindu dah ni….. kalau la Tengku Syahran tu AA jgk.. apa U rase……..????????

    • hellu dear.. nak menulis, tapi malas nak karang ayat. berharap apa sahaja idea yg datang dari otak i ni dapat tertaip secara otomatis di laptop. memang mustahil lah kan?!

      Bicara Hati..kalau abam AA jugak yang berlakon, and this time jadik Tengku Syahran, memang dia sapu semua watak hero poooooojaan dalam novel-novel sekalian. dan kalau itu lah halnya, DINDA RELAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!

  14. salam, nampak gaya karang meroyan lagi lee… anyway shaarnaz tu mcm ok je masa berlakon dalam Kasih Alia.. dh byk improvement dari dalam drama dia masa dulu-dulu… hmmm anyway abg aaron ngan cik siti saleha gak ttp pujaan hati… novel nih aku curi2 baca anak buah punya muahahahha… mnarikkk seeee… tapi izzie tolonglaaaa ko review every episod citer ni nanti okkkk …kesian lee kat hamba yang jauhhhhh inih…

    • gua takleh trima syaarnaz ni walaupun orang kata dia makin ok berlakon dalam Kasih Alia. ntah, feeling tu tak sampai. tak dapat nak membayangkan dia sebagai Tengku Syahran. nooooo-oooooo!!!

      tak janji, tapi gua coba ok? provided, Tengku Syahran lakonan mamat ni tak membuatkan gua rasa nak mengamuk satu malaya😛

  15. i dont know what is happening to me today..pastu leh sesat kt sini..(xpe eh lyn org sesat cam gua nih?)…tetiba rasa nk google balik novel2 cintan mintan yg gua pinjam ngan member sekelas dulu….gua ngan geng gagak berantai sorg2 amik turn baca novel tuh smpai lusuh n koyak rabak (x sdr dirik, dh r pinjam org punya, hahaha) ..x igt tajuk apa tp mmg igt nama zahlia ngan tengku syahran nih…bicara hati rupanya… mamat nih jd tengku syahran?? a big NO NO!! xde ke yg lagi ensem n terer blkon dr dia??? gua x tgk sgt drama melayu tp nora elena gua x miss 1 episode pon (even smgu dipaksa p BTN, curi2 tgk gak)..tp mcm nk aaron aziz la jd tengku syahran…x pon yg muka sweet cam hero kasih alia tu (bkn iqram dinzly)..tp iqram pon ok gak…dia nih,,i dunno…wait n see je la…

    btw. kris nih mmg comel la..mata dia besar n cantik..bgus, seswai bwk watak zahlia.. i super like..

    • jemput masuk azue😉

      yeah, marilah kita sama-sama merempan sebab mamat ni jadik Tengku Syahran. and Kris sebagai Zahlia, memang chumil sangat kan! sejuk je mata memandang dengan muka dia yg chumil tu. aishhhh…terus gua jatuh chenta!

      kalaulah abam AA yg jadi Tenku Syahran, gua kena siapkan bekalan karung guni yg penuh dengan tesbih. oh, dan jugak tong oksigen saiz XXL -_-“

    • hai there azue !! sori, i x tgk sgt pon citer kasih alia tu (sbb fida, pffft, n xde gambit, dabel pftt ) tp hero kasih alia yg bukan iqram dinzly tu bukan si sharnaaz ni ke ? ke khairul anwar yg u maksudkan…? kehkehkeh…

      menjawab soalan u : xde ke yg lagi ensem n terer blkon dr dia???

      ada !! ada !! mstila GAMIZ..eh salah..GAMBITTTTT !!!! oooooohhh…drroooolling !!!

  16. jap, bole bgtau x novel ape yg watak dia nurul iman with karl zafran??? or is it carl?? anyway, gua penah tgk adaptasi drama dia..adi putra ngan lisdawati…hancuss….carl xafran gile ensem, rambut blond kulit putih..tetiba dpt kt adi putra..hrp2 ade la producer nk buat balik cita tuh guna hero yg lebih ensem n heroin yg lebih comey..nurul iman gile huduh dlm cite tu..rmbut krinting pendek…hancus….

  17. ahahahaha…citer yg korg maksudkan ni i igt..mula2 tatau plak dr novel..tp btol laa..lisdawati pnye rambut tu mmg EPIC FAIL !! tergamak dia kan… a’ah iz..kat RTM, i tgk dulu ulangannye pkul 11 pagi ngan mak ms cuti sem………kesiannye i………tsk..

    • sapa suruh u tengok?? u tau tak, masa i baca novel Cinta Pertama ni..2 hari sebelum paper Kimia SPM. tapi gigih nak habiskan baca novel ni. sampai sorok-sorok daripada mak i sebab tanak tau anak dia tak study Kimia tapi study Carl Zafran.

      sekali tengok Nurul Iman rambut cenggitu. mimpi ngeri!

  18. sebab coti 3 bulan itu terasa panjang tanpa ada apa2 aktiviti berpaedah…i siap kutuk2 , apebende la maleis tp nama ngalahkan adik beradik brad pitt !! lepas baca novelnya (in fact, i baru baca novelnya 3 bulan lepas, hahahha) bru le tau die tu mix ghopenye…hahaha..tsk,tsk,tsk….abes, kimia dapat brape ? jeng,jeng,jeng….

  19. owh cik Izzie… korang dah campur aduk bab Cinta Pertama ni.. n kalau Adi Putra dah dpt Carl Zafran yg mmg xkena langsung so.. kalau Tengku Shahran dpt kat AA pon , kire AA xsapu la semua watak hero malaya… ces… aduh… xsabar nak tengok Bicara Hati… tp nasib baik I x pernah tengok Cinta Pertama.. I pernah tengok Pesona Rindu… novel sharifah Abu salem, Zamarul Hisham n Emelda… lg x kena… sakit mata…tengok zamarul hisham…

    • walaupun lakonan Adi Putra memang bagus, tapi macham tak kena gaya dia pegang watak Carl Zafran. i dunno why, but i just think that way. sebab dia tak nampak berdarah kacuk kot? kalau Tengku Syahran dapat kat AA..i memang rela. huahuahauhauhau.

      i tak penah tengok Pesona Rindu. baca pun tak penah🙂

  20. izzie hokey i’m lateeeeee. wuuuuuuuuu sharnaz euwwwww he’s not the best, but i can say oklahhhhhh. LIPASSSSSSSSS. I STILL HAVE THE BOOK. DAH LUNYAI KERTAS DAH LEMAU DAN KALER DAH SEASON GILE.

    izzie i loveeeee yuh.

    • 13 Dec??!! Astro Prima 105 ke? pukul berapa tu??
      i rasa-rasa kan… Bicara Hati ni akan ganti Suria Di Cordoba ler..
      btw, thanks Nora for the info.
      i will try my best to write the review on this drama
      since i fell for Kris already. tee hee.

  21. i pnh singgah blog u dlu mase u komen pasal LBS..n kali ni terjumpa sbb Bicara Hati pulak..
    i pun tak stuju sgt sharnaaz tu jd tengku syahran..tp klo nk bg abam aaron je,memang la semua pompuan kt luar tu meroyan lg..tp so far dia je yg sesuai tuk watak tu..huhu..kris chempaka tu tak pnh blakon.hope dia dpt bwk watak zahlia tu..huhu..

    • yes, i remember u🙂

      kalau abang aaron jadik tengku syahran, rasanya kurang sesuai kot. sebab watak tengku syahran tu muda. mid 20’s kan? hehe..abis semua watak novel abang aaron yang pegang, tak kasik chance kat orang lain😛

      hopefully kris chempaka will shine as zahlia. sama-sama kita tengok nanti Bicara Hati ye!

  22. saya suka sharnaaz jd tengku syahran sbb he has arrogant face .. saya suka cristina suzzane stocstill jd zahlia sbb sy rse plakon ni sesuai jd watak zahlia ,, cme yg saya x suka watak razif diambil oleh plakon yg x bpe knl .. nme nye mcm org putih skit ,,

    • saya masih tak dapat terima sharnaaz jadik tengku syahran. tapi takpelah, tak adil kalau menilai dia sebelum dia buktikan. kita tunggu dramanya keluar nanti🙂

  23. serius tak sabar nak tengok drama tu…. seronoknya…memang best gila novel tuu….mavelesssss kan..tp pelakon laki tu macam dalam novel. kena tukar pelakon baru best…cam kureng jer …

  24. hehe aku baca novel ni berkali2 tak jemu2… sampai buku tue naik lusuh aku keje kan.. hahaha… kalu tanya pendapat aku, aku suka kalu Adi Putra pegang watak sebagai tengku syahran tue… wajah nampak biasa tapi dalamannya romantik… heroinnya kalu digandingkan dgn Catriana Ross tue ok kot… wajahnya ayu… manja… rasa mcm sesuai jer pegang watak sebagai Zahlia…

    ppew pun kita tunggu jelah Drama ni kuar tv kan… nnt kita tgk best ke idak pelakon2 ni melakonkan watak2 mereka… hehehe

    • adi putra-catriana ross? nampak macham catriana ross tak sesuai jadik zahlia la -___-”
      rasanya minggu depan dah kluar bicara hati ni kat astro..kita sama2 tgk eh!

  25. euuyyyy..come la hero nyew tuuu…. abeh tu xkn asek nk aaron jeww… skali skale ubah selera la plak….🙂 ok wat sharnaaz jd tengku syahran…tp yg zahlia uh xbpe nk knal spe erk dye uh..huhu.. but sokayyy..kite tgk dulu cmne lakonn dowg🙂 he3.. cite ni xclap bkn kluar on 3 jan nty ke?jam 9mlm at astro prima.. wuhuuu

  26. teruja kot nak tengok drama BICARA HATI nie. mmg nove; wajib baca kan.ulang ulang khatam khatam byk kali pun tade jemunya. alaaaa.bg lah aoran aziz la heroo.emm..

  27. bicara hati..my favourite novel selain ombak rindu (fauziah ashari) n tak seindah mimpi (sharifah abu salem)..nangis giler2 masa baca novel ni dulu..nak2 part yang tengku syahran duk maki hina zahlia n touching ngan happy ending diorang..so sweet..patutla masa tengok iklan kat astro,terasa cam familiar je jalan ceritanye..alkisahnya mmg betul pn..tapi syg,xdapat nak tengok cerita tu kos xlanggan astro..huhu..

  28. salam…
    huhu…sedihnye novel bicara hati saya jatuh masa kt atas moto lepas mmember sy pulangkn balek slps die pinjam…novel ni yg sy syg sgt2…smpai dh boleh khatab dh…bca jgn ckpla….ulang nk dkt brpa pluh kli dh….tp still x puas lg…

    tp terus trg sya ktakn…watak tengku syahran dlm drama bicara hati ni x sesuai langsung….
    bagi saya cter ni akan lebih menarik jika watak ‘hero’nya dipegang oleh pelakon lelaki terbaik iaitu Aaron Aziz….pasti lebih ramai yg akn mmberikn respon yg lebih terbuka….huhu…

    • novel Bicara Hati dah dicetak semula. memang banyak ada jual kat MPH. tapi bukan cover asal dari cetakan pertama la.

      yeah, i pun sama. sedih bila tengok Bicara Hati tiap2 minggu. feel tak sampai.

  29. huhu..saya rasa kalo drama adapatsi dari novel maybe better kot dari movie.macam cerita dari mata arissa,saya tengok drama dulu baru baca novelnye..dan sebijik gile ayat die..tapi cite tu best..hehe..yang Bicara Hati ni macam best je..pelakonnye ok kot..sepadan..hmm..sebenarnye watak hariz dan maya dalam ombak rindu tu saya pulak xleh terima..sebab contra sangat dengan gambaran dalam novel dan bayangan saya..hehe..-p

    • sebab novel memang dah tebal, kalau buat drama bolehlah cerita dengan detail. kalau movie, nak compresskan novel yang tebal dalam masa 2 jam rasanya tak cukup. Bicara Hati? sorry to say, i terseksa tiap kali tengok kat Astro. tertekan jiwa n raga.

  30. izzie..betul kata kwn kita yg ckp ‘andai itu takdirnya’ mmg best tahap apa ye…tak tau lah nak ckp apa dh…klu u bca kompem u pun nangis smpi abis stok tissue u tu…hehe…i dh bca bekali2 i dah tak guna tissue… i kena guna tuala mandi sbb beso sikit …hehe…apa pun dlm bca2 novel ‘andai itu takdirnya i tbygkn aleya tu siti saleha n abam aaron aziz tu aizril…mmg feel giler beb…klu difilemkn kompem gegak gempita panggung wayang dan mensti banjir panggung wayang dgn air mata..uhuk uhuks…apa pendapat u izzie?…

  31. izzie dear..Andai Itu Takdirnya wajib dibace ..mmg sgttttt2 best cite tuh…

    n yes Bicara Hati..takdak feel la..so at the moment…i put vanila coklat my priority utk tgk kat tv (lagi best layan muke comei aiman hehehe)..time iklan jer baru tukar bicara hati..n tgk complete cite bicara hati kat youtube jer…janji asal tgk jer…
    sharnaaz ok la…
    tp cristina? adehh awat la asik berkerut sokmo muke die…makeup ?? rambut?? pakai extension ker? cam tak real la rambut die…cara pakai tudung? kadang2 nampak beno dahi luas, sape la yg pakaikan die tudung..tak comei ok .. kecewa betul rasenye ngan watak zahlia ni..mak bapak shahran cam lagi best jer…

  32. hehehe..cube la tgk…i dulu tgk bicara hati..tp anak dara umur 5 thn suke sgt vanilla coklat…mak dara kene ikut la sbb remote di tgn die..lama2, makdara pon jatuh chenta ngan vanilla coklat..anak dara pon pandai kontrol remote..time iklan lari ke bicara hati..tp sat2 lari balik tgk kot2 vanila coklat dh stat hehehe…n maybe lighting cerita kot..bicara hati tu sokmo kelam jer..jadik cam bosan je nk tgk cite tuh..vanila coklat ni ceria je kaler2 nye…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s