The Raya Dilemma

Sebagai seorang anak yang bersopan santun, lemah lembut, berbudi pekerti tinggi, dan menghormati orang tua..haruslah tiap saudara-mara yang datang melawat di hari raya akan disambut dengan riang. Tangan dihulur, disalami sambil kepala ditundukkan dengan hormat. Ucapan selamat hari raya, maaf zahir dan batin itu umpama skrip yang tidak pernah lekang dari bibir yang mungil.

Yang disalami hanyalah yang berpangkat ibu saudara dan bapa saudara, juga saudara perempuan. Lelaki ajnabi yang lainnya pula hanyalah disambut dengan pandangan yang menunduk.

Sopan dan ayu.

#ThatAwkwardMoment apabila tangan yang gua hulurkan itu adalah kepada seorang lelaki yang berpangkat bapa saudara, tapi huluran itu ditolak.

Terus gua menyumpah-nyumpah dalam hati. Terasa diri ini sangat Jahilliah! Tahun depan, lantaklah nak kata gua sombong pun. Gua salam mak sedara je lebih afdoooool. Kalau bapak sedara yang hulur tangan dolu, baru gua sambut.

“Hidup musti sombong.” kata Abam Zeni.

12 thoughts on “The Raya Dilemma

  1. ahahahaha !! ai paham perasaan itoooooo..ada sapa2 napak x ? kekekeke..siaaaaaann iz… kalu ai ada kat situ ai msti sambut huluran tangan u tu………tp ai wndering laa..ngape ditolak ye ?

  2. my cousin’s husband bila nak salam hujung-hujung jari tu je salam masa i pergi rumah my aunt. so that’s it, next raya you’re blacklisted. silap orang la nak sombong2.

    anyway, hidup zeni *tetibe*

  3. ZZ!! selamat hari raya.. maaf zahir dan batin termasuk mental2 seminit ako… ^^… and.. ako dah stop salam sgala muka yg bermisai dan berkumis nipis sbb wawawaw penah kena scene yg sama.. malussss

    • Selamat hari raya MS!! maaf dikau daku terima. terima lah jua maaf dariku.
      tahun depan ako takmo dah salam dengan yg bermisai dan berkumis ni. kalo depan huluq tangan dolu kat ako..itu len crita
      takmo termalu lagek
      pfft!

  4. situasi lebih kurang sama la…i pernah kena dgn bapak sedara…sepupu mak….dia salam n sambut tapi cepat2 tarik tgn….yg lagi sorang pak sedara gak, bila nak cium tgn terus tarik….i bukan cium tgn semua org….juz mak n pak sedara je…n also kita bukan nak cium sakan tgn depa tu…..setakat tunduk sampai kena dahi or hidung…yg herannya diorang ni bukan alim sgt pun…

    • yep!! betul!! bukan nak cium pun tangan derang, just tundukkan sikit kepala sampai kena dahi or hidung jek.
      raya tahun depan siapkan list ye sapa yang tak payah disalam😛

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s