OMBAK RINDU: 30 Second Trailer

Maaf cakap. Gua antara manusia yang tak pergi ke panggung wayang untuk menonton filem Melayu. Tak pernah! Pada gua, pergi menonton di panggung wayang biarlah setimpal dengan ongkos yang dikeluarkan. Sebab itu mana-mana filem yang gua pilih untuk pergi tonton, gua pastikan filemnya berunsur action/thriller. Baru berbaloi kerna bukan setakat kapuasan dari segi pengarahan, lakonan dan jalan cerita malahan juga kualiti bunyi.

Ya, gua suka bunyi kebabom dalam panggung wayang. Kalau sampai bergetar kerusi dan dinding, itu lebih bagus. Peluang untuk menjadi pekak dalam usia muda juga adalah tinggi.

Drama Melayu jugak tak berapa gua nak layan. Kecuali sejak akhir-akhir ni. Ahhh..beralih musim barangkali. Sedangkan pantai lagikan berubah, inikan pula hati manusia. Tapi gua tetap berjiwa melayu. Novel-novel Melayu tetap di hati. Dan gua juga suka menonton teater. Kepuasan menonton adalah sesuatu yang sukar digambarkan.

Namun, sesudah menonton trailer ini..hati begitu melonjak-lonjak sexcited. Diadaptasikan dari novel Ombak Rindu karya Fauziah Ashari. Sebuah novel yang wajib dibaca ketika di bangku sekolah dahulu (selain daripada Pergilah Sepi). Untuk yang tidak tahu, Ombak Rindu ini datangnya dalam 3 bahagian. Ombak Rindu, Rindu Cintaku dan Cinta..Tiada Akhirnya.

Tidak sabar menantikan raya nanti ke panggung wayang untuk menonton filem ini sendiri. Dengan layar perak yang maha besar, adalah lebih puas untuk menonton! Errr..abam Aaron Aziz sebagai Hariz adalah faktor pemangkin sebenarnya. Sebab utama adalah kerna gua baca novel ni. *senyum inesen*. Dan barisan pelakon-pelakonnya juga adalah hebat-hebat belaka.

Siapa sangka gua akan berperasaan demikian? Dan seperti biasa, gua mengharapkan adaptasi ini setanding dengan kehebatan novelnya.

.

i.Z.Z.i.e:

Malas baca buku sekolah tapi rajin baca novel.

45 thoughts on “OMBAK RINDU: 30 Second Trailer

  1. teruja nak tengok this movie sebab Ombak Rindu satu-satunya novel melayu yang saya dok ulang baca masa zaman sekolah dulu. ++ dah tengok trailer pelakon semua mantap. tapi takut bila ramai sangat ‘star’ cerita jadi tak best pula. lagipun, lisa surihani bukannya pandai berlakon sangat. selalu keras je😛 tengoklah camane nanti kan. hehe.

    • i don’t have any doubts on aaron aziz, maya karin and bront palarae, but i agree dengan u pasal lakonan lisa surihani.
      lakonan dia agak statik, lontaran vokal dan dialog pun agak tak meyakinkan. kadang2 nampak ngada terlebih. ngada yg nyampah.
      we’ll see how. harap dia ada perubahan dalam penghayatan watak utk ombak rindu

  2. ::ooommmoooo…perasaan nk tgk da bergejolak dr 1st tym dgr diorg nk jdkn filim lagik…sbb utama pon sbb i da baca buku ni dulu *senyum inesen gak* ngeh2..pastu sbb AA, sbb AA, n sbb AA..heee~

    kmaen banyak lg si lisa tu mnjerit2 dlm cite ni ye..frankly, i mmg mnat die..tp x bape bkenan lakonan die..tp hopefully lakonn die manthop la,, mmndangkn kali ni die bwk watak len sket…aauuuwwwww..my heart goes for maya karin..kalau fazura berlakon dlm ni..mmg ari ni jgak i carik tiket nyaaa !!!

    zie, pkui 3 u x tdo lg ? u masuk kije kol bape ? kagum betul i…kalu i, mmg bngkak2 mata haa…::

    • hahaha..pastu sebab AA, sebab AA, n sebab AA.. LANGSUNG TAK NAMPAK SENYUM INESEN TU DAHHHHH!!!

      yeah, i tgk trailer pun banyak menjerit2 je si lisa tu. i know, ramai org suka lisa sebab dia chantek n humble, tak macham retis lain kan. tapi sorry to say lah, lakonan dia ada kurennnggg sikit. and i like miss fazura too!! kalau dia berlakon gedik, i tak rasa menyampah n meluat pun. she looks so natural and so gorgeous. berlakon pun pandai. ahhh~~

      masuk kija pukul 8.30 dear..tp semalam i took a nap. ingat nak lelap kejap je tapi terlelap dari lepas maghrib sampai kul 9.30..migraine. tu yg kul 3 pun tak dapekkk nak tido lagik. LAGIPUN, TAK SEXAY LAH KALAU TIDO AWAL!
      LOLOLOL.

  3. Awww..abam atan look so..upss slh abg hariz..hehehe well i think wtk lisa should goes to faizura kot coz die more elegance than lisa utk bwk wtk tu..but hopefully mvie ni akn success sme mcm nvlnye yg mbuatkn i terawang2 dok brangankn hariz stiap kali tbce nm tu..OMG -dies- hahaha

    • bawak mengucap nurul!! sabar…awal lagi ni!! lama lagik kita kena bawak bertenang nak tunggu ombak rindu kluar panggung hehehe
      mula2 i pikir fazura sesuai untuk watak mila. tapi kan fazura jenis gedik manja-manja yg susah nak buat orang mencik. rasa macham sweet je dengan muka dia yang sangat chantek tu.

      • istighfar2..hahaha btul jgk..tp lisa cam xbp nk elegance la coz wtk mila tu kn artis yg vast gtu..tp kte tgk je la nnt smada lisa can carry that part or not..hrp2 xmngecewakn..ble u nk recap ep 18 ni m.cik..bjggt i tggu tau xlngkap pg i klu xbc recap u hohoho

      • yeah..let’s just wait and see cik lisa berjaya ke tak pegang watak as mila in ombak rindu
        recaps on episode 18? i will try my best to write it over weekend ye..
        hahaha.. i hardly update about my personal stuff as a journal dalam belog ni lately..banyak citer pasal drama/novel/filem/teater yang involve abam aaron aziz je
        which is good, i think.. ^^

  4. ya..op coz la sgale yg mlibatkn abg atan cyg is good what..hahaha..take ur time dear..smentra tggu recap u i lyn NE dlu la..dmulakn dgn ep.16 hokeh..!!! trus sesak napas..hahaha

    • thanks nurul!
      eh, dimulakan dengan episode 16??
      u tak tengok episode 11, 12 and 14 ke?? ulang dari situ lah… baru feel
      malam pertama, sembur perfume lady million, angkat elena dari sofa, suh panggil abang, jatuh tangga, dukung elena..gahhhh..my heart flutters even tengah type ni tau!! gila meroyan sungguh!

      • hahaha..btul2 meroyan tu..agknye kanak2 rebina klu meroyan mmg gni gamaknye ye..smbil taip pun snyum smpi tlinga..hahahaha amek feel kt ep.16 dlu pastu bru leh start dr ep.11 lgpun ari2 jumaat ni kne sopan ckit xleh nk mroyan sgt tehehe :p

      • kekeke..kanak2 ribena memang macham ni😛
        ye, baiklah..i coba bersopan sikit di hari jumaat
        ehhh..dah masuk ari sabtu!!
        so boleh jadik kureng sopan semula!! wakakakakaka

  5. ::ya laa..d main rizen i skak kat lisa pon sbb tu..tp mmg lakonn die, ya ampuuuunnn laahhh.. aauuww..ghamai nye mnat fazura…she’s damn talented…btol la zie, kalu die yg pgng watak mila tu, msti i x sampaaii atey nk nyampah2 kat die..::

    nurul x sabau epi 18 ? i x sabau nk tnggu epi 21 yg mruntun2 jiwa nuraniku ini..tp epi tu xde romantika de amour sgt.. nk ke zie review ? (dgn mata bersinar2 cam katun jepun)::

    • yeeee..bawak bersabar ye cik-cik dan puan-puan
      insya-allah i akan abiskan jugak review nora elena ni..
      cuma lambat je lah
      wakakakakkaka

  6. dulu2 dah bace ombak rindu..sgtbestt…tp tah kemane tah novel tuh….tadi baru borong sume nye..ombak rindu, cinta tiada akhirnya, rindu cintaku….over the weekend nk perabihhhh yezzzzaaa….😉

    • wah! u borong kat mana? i suka ombak rindu je.. yang cinta tiada akhirnya, rindu cintaku tu i kureng sikit la
      sebab 2 novel tu sebenarnya macham nak promo fauziah ashari punya publisher sendiri
      sebab novel rindu cintaku, bukan lagi dari alaf 21

      • ::i pon baca ombak rindu saja..i tau ada sequel, tp x sngka plak da jd trilogi..rasa cm da meleret2 sgt…i ske bc satu lg nobel FA..pergilah rindu, ke pergila sepi ..pergilah pergi ? dat one not bad loh..

        izzie, i nk tnya u pasal satu nobel melayu ni, u pnah baca x ? ‘Biru Ungu Cinta’…::

      • pergilah sepi, makcik! suka suki je jadik pergilah rindu, pergilah pergi. a’ah, pergilah sepi pun best. i suka gak hehehe

        rasanya macham tak penah baca lah “Biru Ungu Cinta’ tu za. sapa tulis? kisah apa ye?

      • borong kat popular…n dah khatam ketiga2nya….n yes i agree with u…ombak rindu mmg tetap the best..yg lagi 2 tuh…masih bole bace..tp tak sebest ombak rindu..🙂

  7. ::zie..walaupon i tau u x approved lg my previous comment, i nk cakap gak..by the time i nk balik td, i ghase da dkat 27 kali i tgk promo ni..lg mmbuak2 perasaan nk tgk..perasaan oh perasaan..jgn la ko ter over sexcited !! ohh~~~::

    • amboi!! kemain lagik ulang sampai 27 kali!!!
      lambat lagi tu nak tunggu sampai lepas raya tau!
      rasanya nanti musti akan ada kluar trailer yang panjang sikit..buat pengubat rindu ^^

  8. izzie.. I baru je td berkobar2 bkak pc tros bukak blog u first.. nak request u pasal ombak rindu sbb smlm I tengok trailer 30 seconds ni.. tengok2.. eh u da buat… wa… thanks.. mcm fhm2 plak…. ada abg AA… tp ni version yg kaki perempuan… masuk umah pelacuran.. siap ada scene pukul istri.. aduh.. merana la nak kene tengok SETH yg perfect jd HARIZ yg zalim… kat layar besar plak tu…. n I mmg sgt2 takot ombak rindu jd mcm LBS.. masa trailer nmpk dasyat.. tp filem ni kejap… takot bnyk scene xda… merana.. xpuas ati….

    • kita dah tengok abam AA yg super duper romantic dalam NE as Seth Tan
      dah tengok AA yang ganas tapi dalam hati ada taman dalam KL Gangsters
      tibalah masanya pulak kita tengok dia lelaki yang kaki perempuan, pukul isteri, gila harta dalam Ombak Rindu as Hariz!!!

      yeap..i pun takut jadik macham LBS, sebab dari producer yang sama kan?
      trailer dah dasat, tp movie macham sampah
      harap Ombak Rindu tak jadik seperti LBS..

    • ::ahhhh LBS sux !! abeskan masa ja tgk,.citer x abes i da klua da !! i feel violated !! saket atyyyyyy !! buku nya i pnya la khatam tau dulu !! tp bile jd kat filim , mmg haram !! eeeiii, bile igt2kn balik, mnyaketkn hati btull !! lg2 si FK tu !! eeeeeeeeee !!!!::

      okeh, terima kasih…mahap che syarifah…i terluah perasaaann….nggeeehh.. tp ini crite osman ali kan..hopefully brilliant…sangat2 bharap ianya brilliant !!

  9. Cam excited giler chek tgk trailer ni. nI semua kerana AA Silap haribulan, chek tarik hubby chek pi tgk wayang. Mesti dia geleng kepala tgk bini dia ni melopong tgk AA…oh tidaakk…

    pengakuan sebenar… gambar kawin kami yang selama ni jadi wallpaper pada laptop ni dah ditukar kepada gambar abam AA. Kes meroyan AA punye pasal…hehehehe….

  10. ::Biru Ungu Cinta, by noor suraya..ohh~ meruntun2 jiwa ku !! noor suraya..familiar x nama tu..mcm nk bg izzie baca ja !! nk x ? nk x ?

    it is one of my all-time fav malay novel !! ever~ bahasa sangat santai, tp karakter, plot n jalan ceritanyaa..roller coaster yg x tersangka2 !!..haaaaa……*senyum sorang* ::

  11. ::ye laaa.. ini btol2..bkan dugaann (btol ke ayat ni ?)…i yg mntak u baca, msti la i kne provide kn source nya…i pon nga cari nobel tu..sbb dulu i pnjam library pnyaa (inesen sungguh !!) tp siriesly, buku tu alwyz out of stock, mph tader, creative pon tader..so, jus gimme d add in advnce, kalau ada rejeki kita, ada laa, okeh ?::

  12. Izzie…cik Za.. hehehe..semua meluah perasaan.. I takot sbb pengarah yg sama la ni.. berkobar2 dia bwk kren kat tgh laut nak shoot ombak rindu.. kalau jd mcm LBS mmg confirm lps ni xtengok dah dia punye next movie…tp I nak tengok gak ombak rindu coz ada abg AA… n maya karin…

  13. @za: NE ep21 tramatlah touching hgga rs dri drobek2 gtu..ahhh..herm but i think m.cik ni still akn recap jgk cme thp mroyan yg mcmne i xleh nk imagine..huahua

    xtually im totally disappointing wif LBS either mvie or series bcoz it totally super duper hampeh tahap gaban..arghhh rs cm nk trik rmbut jek ble nengoknye..ingtkn ble mvies hncr the series would be better tp adooo..hampeh jgk..huhuhu i hv read the trio novel of LBS tu yg rs frustnye bgtu mbuak2 tu..i luv all ahadiat akashah nvl but when it turns to mvies..hadoi..still rs frust smpi skang..oleh itu i nk start katamkn blk la nvl ni bg mngubat kekecewaan..huhuhuhu

  14. 1st time baca blog ni… best gak.. anyway ur review on NE memang best… sy minat sngat kat NE ni.. dah ulang 5 kali tngk kat tonton.com.. memang layan abis…hope u continue with ur write up on NE…

  15. izzie pun dah tgk KL Gangsters? penangan AA la agaknye ni ekk..hehe.. mmg sgt tak sabar nak tgk ombak rindu.. and also badai semalam..
    last saturday i met AA kat e@curve.. OMG.. I was so sexcited… he is so damn handsome ok… nasib baik ada ambik gambar ngan dia… surprisingly he looks the type yg mcm baik2.. u know.. takde la cam sesetengah mamat handsome yg nampak gatal.. mmg serious dah jd fan AA skang ni.. tak sedar diri dah jd mak org.. huwaaa…

    • hahaha.. dah tengok, tapi rasa macham takde hati la kat Malek. kalau bab-bab citer gangsters ni, memang takleh lawan i punya Chan Ho Nam. woahhh..itu baru betul taiko. for me banyak kekurangan dalam KL Gangsters. yeah, i am that skeptical anne. wpun akhirnya i berjaya masuk panggung n tengok filem melayu, but 1 hour 21 minutes tu cukup untuk buatkan i rimas. not even a “whoooaaaa” kluar dari mulut i.

      hey, lucky u dapat jumpa abam aaron. hahahaha..believe it or not, wpun i meroyan machamkan orang gila kat sini..but if happened to be i bumped into him, i akan froze kat situ and just look at him from afar. yeah, i am that pemalo -_-“

  16. ::peeerrghhhh zie..masuk panggung siap tgk KL gngster..patriotik sungguh !! haha, i pon da mcm tertarek2 nk pg tgk gak, tp ada ja halangan..tp ni , skang ni, cm nk pg tgk ‘sekali lagi’ laa…waaa… menciklaa, i da terminat kat lisa tu..tp filim itu ada sam jge, ada bront jge (sedapkaaann aty sendirik)..arap2 che lisa itu tidak mnghampakan diriku… oohhh~~…::

  17. mmg la izzie.. takkan sama seth tan and malek tu.. i doubt ada lg drama/filem melayu yg seromantik NE ni.. with good actors and script, etc..

    i pun takkan gi menyapa AA kalau jumpa kat jalan but since my friend organiser event tu, so guna la cable sket… hehe.. I hope i will recover from this craze!!! I

    • yeah..i doubt that too. kalau ada yang nak buat drama/filem melayu yg seromantik NE, musti tak jadik. silap2 menggelikan..menyampahkan..dan meloyakan

      lucky u dapat jumpa dengan abam aaron. hehe..u nak recover from this craze? nahhhh *hulur tesbih*
      LOLOLOL.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s