Stanza Cinta

Gua tak pernah baca, tapi tajuk novel ni memang dah pernah gua dengar sebelom ni. Tapi bila dah kluar iklan kat TV3 yang drama ni akan ditayangkan 19th June 2011, menggelupur jugaklah gua mencari.

Ok, gua mengaku. Gua menggelupur sebab Aaron Aziz yang berlakon *senyum malo*

Ya Tuhan. Tabahkanlah hati hamba-Mu ini!! Perlukah kanda mengambil gambar dari belakang sebegitu ropa? Sungguh dinda meleleh air liur melihatnya.

Eh, lupa nak bagitau semua. Wahai donia..perkenalkan kanda gua, Irfan. *uhuk uhuk*

Sekali lagi, novel ini diadaptasi secara longgar. Gua tak sempat lagi nak mengugel sapa pengarah, sapa penulis skrip.

Nak mencarik novel ni di kedai-kedai buku waktu cenggini memang mustahil. Musti dah sold-out. Nasib gua baik sebab mak tiri Leanne bagitau yang dia beli online daripada penulis sendiri. Terus gua order Rabu malam yang baru lepas ni. 9.30pm gua settle dengan online transaction.Berdebar-debar gua tunggu ketibaan novel gua. Kelmarin, hari Jumaat..gua dapat tau dari opis mate yang parcel gua dah sampai!

Siap dengan autograph penulis, Nurull Halawati dan sedikit kata-kata daripada beliau.

“Sehebat manapun kamu merancang hidup, hidup sebenarnya telah merancang sesuatu untukmu.”

Oh, nama penuh gua tu salah sebenarnya. Tapi takpe, tetap gua teruja sebab tak pernah ada novel dalam simpanan gua dengan autograph daripada penulis sendiri.

Gua perhatikan kulit depan novel. Tertancap mata gua pada ayat yang ditulis di penjuru atas kiri itu.

“Ya Allah, bilakah saatnya aku dipertemukan dengan pemilik tulang rusukku?”

Sebak. Kerna persoalan itulah jua yang sering gua tanya pada Sang Pencipta. Ingin benar gua bertemu dengan empunya tulang rusuk gua. Adakah akan gua bertemu dengannya di donia ini atau hanya akan bertemu di akhirat sana?  TT________TT

Cita-cita asal gua nak habiskan novel Stanza Cinta sebelum drama mula tayang malam ni. Tapi terbantut pembacaan gua. Memang novel ni lebih Islamic berbanding novel-novel lain yang gua baca. Okey, gua baca novel Hlovate, memang Hlovate pun ada menerapkan unsur-unsur Islamic, dan beliau jugak ada petik hadis-hadis (banyak hadis ditulis dalam English). Tapi pada gua penulisan Hlovate seimbang. Sebab gaya bahasa dia memang santai, rock habis dan bila beliau masuk bab-bab hadis tu takdelah gua rasa kerdil dan jahilliah sangat.

Lain plak dengan Stanza Cinta. Memang dari awal lagi penulis dah menulis dengan mem-describekan watak utamanya, Amni sebagai seorang yang sangat solehah, sopan-santun dan begitu menjaga adab dan agamanya. Dan memang hadis-hadis sahih banyak menghiasi tiap bab.

Maaf. Gua cuma sempat baca sampai bab 2, sampai mukasurat 40.

Dan sebab utama gua lambat nak habiskan novel ini: teknik penceritaan pertama. Ini memang major turn off pada gua. Kerna kalau penceritaan hanya dari satu watak sahaja, iaitu dari point of view Amni..gua rasakan ceritanya akan berat sebelah. Cerita hanya akan dari belah Amni, Amni, Amni dan Amni. Kita takkan tau apa sebenarnya perasaan dan fikiran watak lain seperti Irfan dan Taufik. Apa yang kita taupun hanyalah dari pandangan Amni.

Maaf. Gua memang tak dapat nak beri review novel Stanza Cinta sebelum dramanya ditayangkan. Dan kali ni, gua benar-benar akan bergantung kepada jalan cerita dalam drama.  Moga akan dibukankan pintu hati gua untuk istiqamah membaca novelnya selepas itu.

Buat review untuk Stanza Cinta pulak?

Err..drama ni Islamic. Gua takut tak kena gaya pulak kalau gua menulis sepertimana gua meroyan untuk drama Nora Elena. *petirrrrrrr*

Perlu menulis review dengan lebih tertib, mungkin?

Nah! Dengar dan tengok video klip Kisah Hati – Aliyah. Lagu tema untuk drama Stanza Cinta. Gua dah nangis-nangis semalam. Ya, gua kan hati tisu. Hayati dalam-dalam lirik lagu ni. Kisah cinta yang tak kesampaian kerna kekasihnya mati. Kalau mau kesan lebih mendalam, sila bayangkan Remy Ishak itu adalah Aaron Aziz. Nescaya kesedihan itu akan berganda-ganda dan mungkin juga KL boleh banjir dek air mata.

SPOILER ALERT: IRFAN = AARON AZIZ. Dalam ini drama, abam Aaron meninggal sebab sakit.

Amacam? Sentap tak?

Oleh yang demikian, sila sediakan kotak tisu banyak-banyak kat sebelah.

.

i.Z.Z.i.e:

Nak order online Stanza Cinta? Kelik sini: Nurull Halawati.

81 thoughts on “Stanza Cinta

  1. ::as salaaammm..monin zie !! oh, itu criter stanza haa..aku pon dapat mnggagahkn diri tgk 15 menet ptama ja..walau se ensem mana abam aaron itu ( die cm kuwus sket dlm citer ni, napak muda…ngehh !) aku x mmpu mnahan jari jemari ku ini dr menekan ke channel laen.. kalo u ckp ini citer best, i follow..wahh gitu, izzie skang da memaenkan peranan besau dlm pemilihan drama2 utk aku tgk di TV !!::

    oh yaa darl, i kene keje sabtu..da langsung tader hari ramaja akher2 ini…tensi…!!

    tengs zie.. keep doin wat ure doin bebeh !!

    • za, i tak sempat tengok pun semalam tau! memang ramai cakap abam aaron kurus dalam stanza cinta. mebi because of his watak yang sakit tu. since semalam i tak tengok lagi, so tatau nak komen macham mana. huk huk

  2. What?! Betul ke as in ur spoiler tu? Tak nak tgk lah nanti sedih (the only reason tune in nak tgk this drama is coz of Aaron Aziz.. Need to have my fill of him since nora elena dah habis. Tapi if sedih tak jadi la, kesian my heart cannot accept nanti huhu)

    • alamak!! alamak!!
      from the novel, memang watak irfan tu meninggal sebab sakit. but let’s just hope dalam drama ni ada twist, and abam aaron tak meninggal okeh!!
      i feel bad sebab kasik spoiler and buat semua orang taknak tengok stanza cinta
      please please please..let’s watch this drama, not just because abam aaron ada but the message(s) yang cuba disampaikan ya dear!

  3. same here…sbb AA je nk bukak tgk cite stanza cinta nih…novel ai pon tka bace lagi…tp cam nk carik jugak…tp ending nye .selain AA mati..ade hepi ending tak???? kalo tak hepi..takmo la bace huhuhuh…

    as for drama ni…1st epi ni ai rase cam kecewa sket …
    1. kenape ai rase cam kelam kabut scene2 die sume ekk..tak sempat nk hadam, dah tukar scene lain..dah la each scene tu cam skejap2 jer..pastu sambungan scene2 nye cm kurg menarik..tp baru 1st epi kan…let see how the story goes..harap2 tak mengecewakan…
    2. rumah AA yg tak brape modern…nampak cam old skool…tak best la…org dah hensem..rumah tak hensem…tak menyerlah kehenseman AA😦 …
    tp nape rumah AzharSulaiman cunnnnn (tp baru scene bilik tido)….sgt tak fair okkkk…
    3. sape la yg sediakan props ekkkk….set cadar AA tak macho langsung….nampak sgt cam bukan bilik die …cam bilik org dah kawen belasan thn …sgt tak hensem AA atas katil itu…
    4. baju AA mase dpt kad ustaz..ala..ade style gitu ke ? seb baik ade topi..penyelamat sket kehenseman AA

    drama2 ni sume….mmg takleh deny kan…props, lighting, angle of scene memainkan peranan penting utk menyerlahkan lagi ke-best-an drama & pelakon die…comparing SC ngan NE….NE nampak kehidupan modern, mewah & kayangan …tu yg buat syokkk jer…

    waaaaahhh sukati makcik je kan nk kritik hahahahhah…
    whateva it is..ai akan cube setia utk tgk kerna AA…😀

    • Salam Nur_inn,

      1st of all, tengok SC sbb Aaron Aziz …. most of your comment I setuju ….. but still we still stuck in front of the tv as early as 830pm every Sunday to watch… tp yg paling tak best, baru je nak feel the babak yg sikit2 tu, dh iklan …rasa2nya iklan lebih byk dr cerita la …. bosan tullah tengok!!

      • skang i dah tak tercongk depan tv nak menantikan SC. tooooooo boring! i donwload je, konon-konon nak tengok kendian. sudahnya, terperam jek.

  4. ade ke lagi lepas ni drama adaptasi novel selain stanza cinta ekk?
    tade sape ke nak buat adaptasi novel hanni ramsul – pergilah air mata….pada ai…cam best gile je utk dijadikan drama…not movie la ..sbb movie pendek sgt mase nye😀

    • mungkin sebab stanza cinta ni 13 episode je, tu yg kena compress tu..bayangkan, NE yg 24 episode pun ada je bahagian2 yg tertinggal, ni kan pulak stanza cinta yg 13 episodes je. takpe, minggu depan kita tgk macham mana eh.
      i tak tgk lagik, so takleh nak komen lebey2. kasik chance i tengok dulu. tapi rasa bersalah jugak novel tak abis baca lagek. huhuhu
      lepas ni tatau novel mana plak jadik drama. yang i tau, ombak rindu jadik filem, badai semalam jadik teater
      oh, sapa teraju utama?
      abam aaron kekekekeke

  5. Pelakon dah best cuma apasal baju Aaron tak best.. macam something goes wrong somewhere..
    lol… :D:D hahahaha… and lagi sekali bilik seth tan&nora elena menjadi tempat penggambaran.. haha😀

  6. sebab aaron aziz jugak la I gi tgk KL Gangsters.. ishh.. malu nak ngaku nih..
    tetiba kena demam aaron aziz lak..

    • kekekeke..jangan malo jangan segan anne..itu semua kenyataan
      i tak tengok lagek kl gangsters..
      ok i ngaku, i tak tengok citer melayu sebenarnya

  7. kte smue sme je izzie ..tgk stanza cinta HANYA kerna enchik macho kte..*trpkse share ngan org laen*
    tp cite tuh agak janggal d lihat dan di tatap bile enchik macho kte jdk player….
    ottoke..irfan meninggal,lau mcm tuh msti lah dy ngan fiz fairuz ,right ?
    mybe I kene crk enchik macho I dlu,bru abis meroyan kot … kekeke ! ABAM I kt sbelah da na wat flying kick dah…
    cian ye… perempuan2 di malaysia mengharap lelaki2 di malaysia seromantik SETH…
    I❤ U just the way u are !! *puji2 lah hubby anda* kerna kte prnah brpaling tadah…apekah –'

    • hahaha..i rasa, i akan suka watak irfan yang bad boy. certain people, memang nampak macham nak terkam je bila jadik bad boy
      CERTAIN ok!! kalau shah jaszle, mintak maap. itu i tutup tv terus!
      kalau dalam novel, irfan mati and amni dengan taufik (fiz fairuz)
      i tatau la kot novel ni ada tukar ke apa ke

      seth..mmm dah tatau nak cakap apa dah. since i read the novel in 2007, memang i selalu berharap akan jumpa lelaki macham seth. lelaki idaman i
      tapi kadang2 i pujuk diri sendiri, nak dapat lelaki macham seth, i ni chantek macham nora elena ke?
      TAKKKKKK!!
      LOLOL

  8. salam.. iziie… I nak sgt2 comment stanza cinta.. tp xtau nak luah kat mana… bole x kat sini…? I xberape berkenan AA berlakon stanza cinta… sbb dia nmpk berumur nak bwk watak org muda2 belia.. mengaji2 kolej, uni ni… n mmg I setuju.. props.. scene.. xcantik.. xnmpk kat mana Irfan tu kaya n stylo… dah la bwk kete toyota harrier yg gaya org berkeluarga… alahai… xpuas hati btol tengok seth tan version lain ni… u xksh kan.. I comment kat sini..?

    • boleh je nak comment kat sini asma’
      no problemo okay girl!
      i tak tgk lagik stanza cinta semalam.. nanti kalau dah tengok, i tompang sekaki and comment skali
      ehehe

  9. i baru je habis tgk semalam. & agree dgn comment nur_inn ni. a few points tambahan nak kritik la.
    1. first 15 mins abg atan dah jadi full blown stalker. hapeh! dia baru tgk minah tu like 2 mins, gara2 sepupu dia puji minah tu, dah siap dah fikirannya terus melayang kat sana lps breakup dgn gf. takkanlah sbb dia pakai tudung je kot yg menarik perhatian dia smpai ceggitu. klau camtu, jumpe je minah bertudung, teruslah dia suke. buat la believable sket, mcm dia nampak c amni tu buat perkara yg betol2 mengagumkan dia ke. ni dgr je org ckap terus percaya lantas jd stalker.

    2. AA ni nmpk lebih tua drpd sepupunya yg mseh going to kolej. wat ape dia hangout dgn sepupu semuda tu? kecuali dia takde sorang pon saudara lg dlm donia ni. sgt tak padan nape dia mcm bbysitter plak utk drive sepupu dia ni sana sini. alasan utk bertembung dgn watak utama ni tak brapa smooth.

    pace cepat citer ni sbenarnya sesuatu yg bagus. klau dilambatkan, mmg jd boring ler. i tak brapa perasan AA kurus betol dlm citer ni. i mean mcm biasa je, maybe kurus skit je lah, but nothing drastic. hokeh, dah abis merapu. hehehe. hope u get to watch soon & blehlah ikut komen jgk. oh yeah, suggest u buat review of every episode, dptlah kiteorg lepaskan geram kritik tiap episode.

    p/s: ohh i nmpk “mak bedah” yg sempoi tu as nenek auni. yeahhh!!!

    • wahhhh..now i think i shud carefully tengok abam irfan dalam stanza cinta. semalam dah abis dload tapi tak kusyuk nak menontonnya. banyak sangat halangan..hahahaha. oh my! i really hope i takkan turn off tengok abam aaron lepas baca all the comments, audrey.

      since u dah suggest i buat review of every episode, i will try to queeze my time tulis review on stanza cinta (even nora elena pun tak abis tulis lagik). but this time, maybe all of us boleh komen/kritik sama-sama..and not just me yang meroyan gaban kat abam irfan/aaron aziz. bukan nak hentam sapa-sapa, just memberikan pendapat masing2, tak salah kan?

      yeahhhh!! mak bedah rulesssss!! i love her!! kekekeke

      • actually izz, lakonan abg aaron mmg flawless as usual ehhehe. yg hindering tu bende lain je cam props, storyline etc. i think compared with watak seth and watak irfan (dlm ep 1 ni), can see that irfan here menonjolkan byk sifat2 AA yg sebenarnya. I mean the michievous side of him, expression dia, cara dia joking. izz dah tgk recorded video live chat dia kat tv3? ada mirip2 his real self dlm sana. so, don’t worry, mmg takkan turn off tgk dia. but TURN ON puahahaha. and main reason citer ni berjln pon becoz ada abg kesayangan kiteorg ni ehehehe. slamat menonton nnt. i dah dload agak lama pon baru i ada motivation utk tgk kelmarin, kept putting it off jgk, ntah nape. takot kot, not live up to expectation, but he does. and i think after ep 1, i am motivated to watch ep 2.🙂 storyline yg cepat tu mmg salah satu motivasinya jgk.

      • audrey..i sangat suka tau watak AA yg agak2 bad boy gitu. lagik nampak yummylicious!! hahahaha..ok, memang sah gatal terlebey dah ni. dalam NE he is very very very romantic, so biarlah dalam SC ni dia nampak mischievous sikit..barulah balance.

        last weekend dah tengok dah live chat dia kat tv3..oh my. memang asik geget bantal all the time tau! WHY ON EARTH HE IS SO DAMN ATTRACTIVE???!!! ok, nanges sendiri sebab hanya boleh pandang dari jauh aje TT_________TT

        ok, nak muhasabah diri jap. LOLOL

  10. ::ohh~ izzie x mnat itu abg asmara haaa ?..da tgk vid klip marilah tu ? cam nk muntah darah ja tgk..
    org cakap KL gngster besst, personally i tink shamsul’s product is by far better than FK’s.. last sunday bkak sunday times, tup2 ada article pasal abam aaron u zie.. u baca x ? alolololo…..suweet laahh !! he’s been asked bout his dream holiday..pastu die jwb, whatever my wife wishes !! adooooyyaaaiiii…::

    • oh tidakkkkkk.. sangat tidak berkenan dengan itu asmara. whatever! huh.video klip marilah? apa itu?
      i bukan nak condemn babe, but i memang tak masuk panggung sebab nak tgk movie melayu..kalau nak tgk kat laptop pun, i akan pikir banyak kali sebab takut buang masa. i pernah tengok cerita “i am not single” sebab kawan i kata best. lepas tu i menyumpah-nyumpah sebab rasa buang masa je tgk citer yang macham sampah.
      oh, itu citer FK kan? hahaha..patutlah!
      but KL Gangsters? ni kena pikir balik. mebi tunggu sapa2 dah dload, nanti i copy and tengok. lainla kalo ada org nak belanja i tengok kat panggung ke hehehehe.

      sunday times? takkkkkk..tak baca T_____T
      and abam aaron jawab macham tu?
      ok, memang beliau sangat shuweeetttt. untung puan diyana halik.

  11. i pun rasa macam nur_inn & Syarifah rasa. Macam kureng sikit lakonan AA kali ni. a real let down ah. kuciwa beta. Props tak cun, pilihan baju tak kena, tak nampak si Irfan ni mamat kayo.. and yg paling tak kena is watak AA tu sendiri. nampak too tua for watak Irfan. tu yg buat spoil tu.

    then again, ni baru episod 1. kita layan aje lah… mana lah tau kot2 lepas ni ada improvement.

    (Tapi amat2 sedih coz tak leh nak meroyan tengok AA mcm Seth dulu…)

    • bawak bertendang…
      ehh..bertenang…

      kasik i tarik napas dulu. kita kan dah kehilangan seth tan. anggaplah ini sebagai galang gantinya walaupun watak irfan tu jauh beda dengan seth tan. ahhhh..bila baca komen-komen sekalian alam, rasa macham takot plak nak tengok stanza cinta ni. lagipun i tak abis lagik baca novel. ottoke?

  12. hehehhe…ramai jugak yg perasan rupenye..ingat ai sorg jer..kannnnnnn…baju, rumah, bilik , set cadar, aduyaiiiii….tak nampak menarik utk ditgk….yg menariknye cume kekanda aaron….kene setia ngan SC ni hanya utk mu kekanda aaron…n seb baik la SC ni tayang lepas NE…if SC ni sebelum NE..harus la ai tak trase sgt nk tgk….😀

    • kekeke..takpe. seminggu sekali je kan?
      mebi ada improvement minggu depan ke?
      nora elena pun masa episode mula2 takdelah terus ok (pada i lah..)
      ada je yang tak kena pada mata i..tapi lama2 i try to adapt dengan drama tu

      • yes…im hoping for that….harap2 sgt cite ni akan best di epi akan dtg….hopefully dgn jln cite yg best, all the flaws nnt tak kelihatan sgt in coming episodes…sbb ai mmg dh tetapkn hati utk setia menonton ni…harap2 setia yg berbaloi🙂

  13. ::xpe zie..same..mmg bape kerat je muvi melayu i tgk..bkan x patriotik kei..cma nk kna pk blik..is it worth da time, time, time n money ? DUHH..i am not single ? best ? siriesly kwn u rekomen cmtu ? *muntah darah*

    as for nur_inn, syarifah, audrey n nita..ha’ah laa..btol la tu..ada kureng sket SC ni.. tp tu laa…bru 1st epi, nnti2 ada la kemajuannya (ecceehhh)..tp i mmg allergic sket ngan karakter2 yg yaa-ampuuuun-budiman-sungguh ni.. hopefully, nex epi i dapat tgk ngan aty yg tenaaaanngg…

    http://www.youtube.com/watch?v=p3XzH78N-Z0 : ni lah vid marilah zie..sure muntah darah u tgk..nyaaaaaahaaaaa~

    ptang2 masih mngharapkan dapat tgk NE…knapa laaa cepat sgt NE abessssss !!!::

    • kawan rekomen sebab dia suka lisa gamaknya! duhhhh!! bosan gilos citer tu. buang masa je i tengok. memang menyumpah2 je mulut i. tak pasal2 dapat dosa kering. pffttt!

      kekekeke..same here, mmg elergik la sket dengan karakter2 yang soleh-solehah ni. nampak benor setan banyak bertenggek atas bahu😛

      video yg u attach url tu i belom tgk lagek..nnt i tengok eh. agak2 sesuai ke ditonton oleh kanak2 ribena seperti i ni? hehe

  14. Dengar khabar SC tak der this ahad. Si kanda AA bagitau dlm twitter dia. Ni msg dia in twitter:
    ” Aaron535Aziz Aaron Aziz
    But i have to say this stanza very diff from NE ok? Just Dont want ya Allz to compare hehe. But ahad ni i dgr Takde stanza cos of jom heboh.”
    Siap soh kita jangan compare NE & SC. hmm… maybe dia sendiri tau kot yg SC tu tak sehebat NE.
    Apa2p pun, kita tengok ah nanti apa jadi.. Jangan sampai hilang mood tgk kanda AA kita, sudahlah..

    • really?
      wah, kalau cenggitu..sempat la i nak study, do my homework and recaps on SC 1st episode!!!
      thanks anita for the info.
      it’s very hard not to compare NE & SC. sebab dua2 pun abam aaron yang berlakon, so mmg orang akan compare jugak..
      and i am one of them LOLOLOL

  15. he..he..I pun nengok SC pasal nak nengok AA jer.

    ingat I sorang je yang perasan watak Irfan tu tak sesuai utk AA…AA nampak matang berbanding bebudak U tu…macam tak kena jer

    anyway AA punya lakonan masih mantop..terutama his naughty face …tak boleh lupa lorrr..chomei nyer

  16. CheQ Izzie,

    Ohh..Too bad..I x sempat nengok drama nih..Tapi dengan adanya recaps dari u serta pengomen2 tegar abam aaron i dapat gak tau jalan cheritanya😀

    Do write more..We’ll see how’d it goes🙂

      • Haha.. Cuba dan cuba lagi..Ingat….Kanak-kanak kan penuh dgn daya imaginasi.. Sila bayangkan sesuatu yang menarik.. Plis jangan bayang abam aaron in nude or watsoever! I jeles!

        *Erk p kasik idea plaks*

      • errrrrr….cheQpora, i ni kanak2 yg inesen tau wpun punya daya imaginasi yg tinggi😛
        oh….sedang membayangkan abam aaron dengan tank top.. nak gi mandi.. bukak baju… dan..
        ehhh..tertulis kat sini pulak

        PANNNNNNNNNNNGGGGGGGGGGGGGG!!!!

      • ::wakakaakakaaa…tgelak baca fantasy-mantasy korg nih.. i teringat satu citer aaron ms die blakon kat spore dulu..die jd polis..pastu ada satu scene tu (i rasa mmg sngaja ditujukn khas utk ladies) AA maen basketball, shirtless, n berpeluh2 gitttuuu !! ms tu dia msih agak muda belia lg, badan punn…yaa aaammmppuuuuuuunnnn, kurus dr skang, n fit !! really at his prime laa…

        i rs kan, kalu izzie tgk, x ckup tangki oksigen, tasbeh2 n bantal2 tu..mybe u siap tjun bngunan !! kalu cheQpora, msti da tikam2 dada sendiri…ngeeee~~::

      • BASKETBALL???!!! SHIRTLESS??? BERPELUH-PELUH???~~~
        HOMAIGOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOODDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD!!!

  17. hi there,

    i dah beli dah novel SC tu….ingat nak beli online mcm u tp semalam g mph siap bersusun2..apa lagi amik n g bayar…anyway 1st episode tu i dapat tgk dlm 15 min je before abis…u bg la review sini….takde la nanti i rasa mcm ketinggalan keretapi….hihihi….i beli novel SC semata2 AA ye…heheh…n also pasal sume kat sini pakat2 cite benda yg sama…dah macam kelab buku….hehehehe

    • kelab buku? LOL!
      nnt i akan coba tulis utk SC..and yeah, i bought the novel because of AA too😛
      babe, get ready dengan ombak rindu and badai semalam ok!
      sebab for sure nanti i akan sebut juga pasal that movie & theater..
      cant’t wait!

  18. Hi uols!1st time visit site ni..terserempak..senyum sorang2 bce komen2 uols..sume kipas susah mati abg AA..tmasuk la shaye..alahaiii🙂

  19. Cik Zie, dah habis ke baca novel SC ni? so how? okay tak? is it worth to buy it? Novel Kasih yg Suci tu my first Malay novel yang chek beli.. all kerana AA punye pasal. Ni tgh dok pikir should I beli novel Ombak Rindu & SC gak ke? hhmmmm…. tak per, chek tunggu your comment, pls dear..

    • anita, sampai ke hari ni mukasurat 40 tu masih lagik tak berganjak. punyalah liat i nak bukak balik novel SC tu. since u dah tanya, i akan jawab terus terang. u better beli Ombak Rindu instead of SC.
      kYS dah abis baca? now u now why i prefer novel daripada drama kan? *evil grin*

  20. ::wakakakaa…ye zie..i x tipu..nama citer tu heartlanders..ms tu i maseh muda belia lg..(skang i masih muda juga yer..er, belia jugaa…):: da la yg jd prtner dia tu chinese actor yg body nya pon..yaa ampuuunnn…sporean actors, i tell u aaa…badan msti toughy2 tau..dulu ms adiputra awal2 blakon pung..siap pakai baju ketat melekat kat badan…x bley blaaaa…::

    • adi putra u penah tgk real live..badan memang six pack abis! huaaaa..seronok menjamu mata😛
      asal semua singaporean actors badan mantop2? wajibal ghunnah ke?

  21. izzie,

    u suggest ombak rindu n badai semalam ye? ok nanti i free i g cari….sebenarnya i ni baru je nak berjinak-jinak merpati dgn novel ni….last baca dulu ms skolah rendah….giler lamaa…….tapi i baca SC ni tak sampai separuh lagi….tapi rasanya mcm kurang syok la jalan penulisannya…sungguh tertib…..tapi agaknya mmg tu yang sesuai dgn jalan cite n penulisnya kan….ntah la…hamba hanya budak baru belajar…..

    tapi kan kalo ombak rindu dgn badai semalam mana lagi best pd pendapat cik izzie?

    toche

    • tu lah dia nya, SC tu mmg la more to religion tapi kadang2 cara penulisan tu yang akan membuatkan kita lebih berminat nak teruskan pembacaan. tak kisahlah religion ke, love story ke, romantic ke apa. i dont have the passion to read SC, macham novel2 yang lainnya.

      i tak leh nak compare ombak rindu and badai semalam lagik sebab badai semalam masih lagi dalam balutan plastik. kekekkee

      • badai semalam & ombak rindu antara novel2 awal bace mase skolah2 dulu …due2 sgt best…ulang2 bace pon tak bosan…
        due2 dah lunyai…
        so ..ombak rindu dah beli yg baru…
        nk kene cari badai semalam yg baru juga😀

  22. ::woh..x ley compare la dua2 tu..sangat berbeza penulisan, zaman dan cerita nya… badai semalam AA jdik apa eh ? anak bos yg kawen ngan erra tu eh ? karim ke hape nama die.. da lamaaaa da i baca BS, smpai x bape igt ceritanya, tengs to mak, die ada smpan buku yg dia beli muda2 dulu..sentimntal value sungguh !!!

    waaa…nk tgk badai semalam…knape msti wat kat KL je ..cemburuk ngan izzie !! cheeiiisss !!!

    • abam Aaron la si Karim tu. ades, nama wataknya Karim..macham tidak begitu turn-on *uhuk uhuk*
      memang mintak penampor betul lah..apakejadah nama pun nam turn-on bagai? kakakakakaka
      badai semalam i belum baca lagik..masih dalam balutan plastik. tapi untung u..mak u ada beli masa dia muda2
      boleh lah turunkan sebagai pusaka ^^

      u tinggal kat mana za? nanti i tolong tgkkan on ur behalf eh? *kibas2 rambut*

  23. allo izzie….

    finally…..i dah dapat KYS! Orang lain dah berjanggut khatam kan…tapi i baru nak start….muahahha
    apo nak buek…..dah bape kedai g cari tp abis sume…..last2 email kak meen n beli direct kat dia….hahaha puas hati gue!

    nak start baca ari ni….try concentrate sampai part cameron..*wink*wink*

    wish me luck! ekekekeke

    • CONGRATSSSSSSS!!!

      takpe, at least dapat jugak baca kan? ada kak meen sign autograph tak kat depan kulit buku? kalau dapat, i envy u dear!

      sila concentrate kat babak “hadiah dari Bangkok” juga ye! oh, siapkan bantal di sebelah jugak. *wink wink*

  24. ::che izzie..kibas la rambut tu, kibaass, jgn x kibaaass !! (tgn da start dail no bomoh utk santau angen !!) btw, i tinggal kat JB loh !!

    I lpa nk bgtau izzie, i da abes baca KYS, but i luuuuvvv da drama more..mybe sbb i da tgk drama, bru bc bukunye kot..as for me, bile i baca buku nya, i langsung x trbayangkan abam aaron..i bayangkn org laen, n its a MAJOR, SUPER-DUPER turn-off, hokei !! cheiss, masa i nga type ni pon i trbayangkn org tu !!

    tamo komen manyak2 , .. ive been turned off olredi..tampar lah i zie..ohh~::

    • u tinggal kat JB??
      hey, teater sri mersing nak main kat Stadium Tertutup Majlis Bandaraya JB..i rekomen u pergi lah tengok!!
      seriously, i memang sangat suka Sri Mersing za!!! tapi kali ni bukan Adi Putra pegang watak Demak tapi Zul Huzaimy
      TAPI I SUKA ZUL HUZAIMY MAIN TEATER!! DIA LAGEK BESTTTTTT!!!
      nah, cekidaut! http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0630&pub=Utusan_Malaysia&sec=Hiburan&pg=hi_05.htm

      hehe..masing2 punya taste.. macham i, wpun tengok drama/movie dulu..kendian baru baca novel, i masih lagik akan jatuh chenta dengan novel
      sebab dalam novel, dia akan cerita dengan detail.

      PANGGGGGGGGG!!

      amacam? kekekekeke

    • Eh, same lah. i baca KYS, takleh plak imagine abg aaron, tp jd org laen lah plak. ingat i jer yg camtu. naper ye? really major turn off. tp of course novel best sbb ada detailssss, tp drama best sbb ada abg aaron, tak payah perah hotak nak imagine :p heheheheh

      izz dah tgk stanza ep 1? komen?

      • hahaha..u guys tak leh nak bayangkan abam aaron as muhammad seth tan sebab muhammad seth tan adalah suatu watak yang sangat berbeda jika hendak dibandingkan dengan ahmad seth tan. i think, that’s why.

        as for me, mula-mula baca KYS..mmg tak nampak bayangan abam aaron as seth tan pun. i bayangkan artis HK. err.. campuran antara Edison Chen + Nicholas Tse. ohmai, kekasih lama tuuuuuuuuu…!!

        audrey, i dah tengok stanza cinta episode 1.. nanti i komen panjang lebar yek. kekeke..but to tell u the truth, i am still a bit shock dengan abam aaron sebab pakai floral printed shirt. kejutan budaya i tau sebab selama ni mata i dijamu dengan white shirts jek. LOLOLOL

  25. yeah, izz, i think i kinda know what u mean that ahmad seth tan and muhammad seth tan adalah watak yg sgt berbeda. bila tgk balik NE, kdg2 i wish seth ni lebih tegas skit orgnya & bukannya asyik mengalah & berlembut atau ikut kehendak nora jer. cth dlm ep selanjutnya, ade dia tanya nora nak balik rumah diorg ke tak. i dah jerit takyah lah tanya dia. SUROH jer ikut balik!!! >.<

    tp i tau naper diorg buat seth camtu dlm drama. kira dia ni mmg seorg yg baik sgt sehingga penonton xleh nak benci kat dia (walaupun tau apa yg dia dah buat). tp klau seth tegas skit pon, penonton ttp xleh benci dia langsung lah sbb lakonan abg AA yg sgt cute tu…oopss..hehehe….

    LOL ye, i pon x biasa tgk abg AA tukar fashion byk kali dlm 1 ep jer. dlm NE ep 1 hingga abes pon pkai kemeja putih, ni baru ep 1 dah tukar fesyen bermcm2. mcm memberontak je …. :p

    • hahahaha.. i think, memang susahlah kita nak bencikan watak seth tan tu walaupun kita tau dia ada buat onar. tapi i tetap tak puas ati dengan ahmad seth tan bila dia tak bertegas macham u cakap tu audrey! kadang2 elena tu dah naik kepala pun ada. aishhhh.. geram! belom kira lagik yang seth termakan hasutan yvonne tu

      bila tgk abam aaron punya fashion dalam SC, terus rasa rindu nak tgk dia pakai white shirts dalam NE. hahahaha..mata i tak biasa kaler lain gamaknya😛

  26. ::btol la tu..laen org laen taste..i selalu mcm tu pon zie..i mmg prefer buku dr muvi/drama..(trbayang citer time travelers wife..ohh~)..tp KYS ni berbeda sket..ntah..personally i rasa dramaa nya tersusun sket..chenta sayang nora pada seth dlm NE has been shown gradually..mcm real..as in buku, da nk dkat beranak pon still lg dingin n renggang.. tp bab romantika de amour 2 mmg x ley nk komen laa..4 sure la buku nye ada aksi tlampau sket..

    audrey..u tbayang sape…? kalau i..ehemm..(oh my..mr major turn off da terbayang ..) u penah tgk citer HEROES kat tv tu ? u tau hiro nakamura ? d one yg ada power time bending tu..ingat ? haa..no, no, bkan die..tp besfren aka sidekick die dlm citer tu..si ando masahashi tu..wa…ngape !! ngape i tbayangkan diaa….kalau u ingat2 lupe sape die..sila la klik.. http://goo.gl/mtFW6 ..yaa.. itulah seth tan yg ku bayangkan….::

  27. ai tak berjaya utk setia ngan SC la…mlm tadi bleh terlupe …n bile teringat dah 930..so tgk pon cam ala2 tak tgk..takde rase nk tgk yg betulnya…tak tertarik utk tgk..mengapakah mengapakah… 😦

    ermm selingan sket…nampak kekanda aaron dlm gazet tahajjud cinta heheheh…tak sabar nk tgk cite tuh plak..😀

    • malam tadi pun i tak tengok. hahahaha… dia punya seru tu memang sangkut la..kena tahan dengan kastam kat jordan kot😛

      tahajjud cinta tu abam aaron as guest star je. tak banyak pun scene dia dalam tu. tapi bila airing citer tu ye dear?

      • every friday starting this friday jam 9 mlm…ade 13 episodes..
        tp tu la..AA sbg suami Nora (Norish Karman)..tp siapakah Nora ..sbb dlm sinopsis tak cite pon pasal nora …tp gazet cam menarik & pelakon2 lain yg best2..oo fazura sgt cantek bertudung berpurdah.. oleh itu ai akan tegak depan tv jumaat ini …😀 ..
        then kite tgk adekah akan jadik spt SC..di mana ai sudah hilang ghairah utk terus setia dgn SC hehehhe

      • suami norish karman?? WHATTTTTTTTTTTTTT???!!!

        ok, kita sama2 tengok nanti. i suka fazura, just that shah jaszle ada, i tak suka. demmmm! btw girl, thanks for the info! ^^

  28. ohh…hadiah dari bangkok pun kena focus ye? kekekek…ini la membuat kan gua berkobar2 nak baca…aah…kak meen ada sign…hehehe….mintak awal2 kat e-mail takut takde autograph….

    • WAJIBBBBB!! itu bahagian paling penting tau!!! sebab takde dalam drama, hanya ada dalam KYS sahaja!! LOLOLOL
      kak meen ada kasik autograph????
      OK I SANGAT JELES!!!

      kasik tengok boley tak ila? T_____T

  29. aisey…twitter? tak yah le…i low profile….hehehe sori la late reply bnyk kerja n assignment….anyway kak meen tulis ni…. ‘ Cinta membuatkan yang pahit menjadi manis’….. amacam..mendalam x maksudnya? hehehe

    adios

    • ala…share la.. share la nabila… *wink wink*
      or i kasik my number, then publish kat belog ni..boleh?

      “cinta membuatkan yang pahit menjadi manis”

      maunya tak..walaupun kena rogol 10 tahun dulu dengan seth, pastu ter-kawen dengan si pelaku, kendian jatuh chenta, dapat baby (bencik kat laki sendiri pun leh dapat baby jugak tee hee hee) tapi sebab dah sayang, dah chenta..hilang perasaan benci tu. kan kan.

      tapi i lebih percaya yang “cinta membuatkan yang pahit menjadi manis” hanya applied to kanda seth tan. lelaki lain kalau tetap perasaan benci n dendam tu takkan hilang. huwarghhhhhhhh!!

  30. hehehe…..wa setuju sama lu wooo……itu seth tan haa….talak kila pahit ka…masin ka…payau ka…musti bole manis woo……senang celita…..wakakakaka

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s