Kitaro: The Silk Road East & West

Tiada pernah tersangka akan dapat peluang tengok dengan mata kepala sendiri seorang pemuzik lagenda. Sedari kecil lagi sudah disogokkan dengan lagunya seperti Matsuri, Dance of Sarasvati, Caravansary, etc. Tidak cukup dengan itu, VCD konsert-konsert Kitaro juga menjadi tontonan walau ketika itu saya masih di sekolah rendah.

Dan Matsuri memberikan kenangan yang amat bermakna kepada saya. Tak sangka Hawa ingat lagi T_______T. Kausar ingat tak? Shy?

Persembahan pembukaan dimulakan dengan persembahan paluan gendang. Selepas hampir 20 minit kemudian, barulah Kitaro tampil di atas pentas.

Perasaan waktu tu, tak tergambar dengan kata-kata. Sangat teruja. Seorang lelaki bertubuh kecil lewat 50-an, dengan rambut panjang menggerbang. Gayanya masih sama. Dialah Kitaro.

Pelbagai jenis alat muzik dimainkan. Gayanya begitu bersahaja. Tapi persembahan penuh bertenaga.

Kadang-kadang, dengan alunan muzik tanpa bait lirik mampu menghiburkan dan menenangkan hati. He is a man with few words. Ucapan dari dia pun sikit je. His musics do all the talking. Tak pernah saya segumbira itu. Puas!

ditangkap dari kamera yang sangat cokia..harap maap U___U

.

Tak ramai Melayu yang datang, kebanyakannya orang Cina dan pelacong dari luar. “High-End” music sangat kot? Tapi Arena of Stars tu tetaplah penuh jugak. Bila saya ajak Mr.K ke konsert Kitaro, dia tanya balik..“KI-RA-TO, who?”. Nanges saya! T________T

she made it happen! thanks, darling!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s