Tapai Pulut Hitam

Gambar di atas menunjukkan hasil Tapai Pulut Hitam Tok Tiah yang dibungkus elok dalam daun pisang. Tapai ini adalah hasil daripada penapaian beras pulut hitam yang telah diredam terlebih dahulu, dikukus dan kemudiannya digaulkan dengan ragi.

Bungkus dalam daun pisang dalam saiz yang comel-comel. Kemudian, sorokkan di dalam gobok dalam 2 hari. Nescaya sedap dimakan dengan rasa yang sangat manis.

Rasa Tapai Pulut Hitam ini adalah masih sama dengan Tapai Pulut Susu. Cumanya, yang agak berbeda sedikit bila mengunyah tapai tu, taklah selembik Tapai Pulut Susu sebab pulut hitam ni ada bran (bahasa pasarnya, kulit luar).

Oh..sedappppppppp!! Pekena pulak secawan kopi ‘O’ pekat Cap Bola Sepak.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s