Sahur

Hari ni saya bangun bersahur. Bangun yang memang makan nasik. Oh, saya ni bukan manusia yang jenis bersahur dengan makan nasik. Sebab kalau saya makan, saya akan jadik super duper lapar yang perut boleh capai tahap pedih-perit-gastrik. Lebih lapar daripada biasa. Lembik sepanjang hari.

Jadinya, kebiasaan di bulan Ramadhan..saya memang tak makan makanan berat untuk bersahur. Memang dari kecik dah begitu. Satu famili akan bangun untuk minum air. Takpun, makan cereal jek.

Pagi ni, makan nasik lauk telur mata kerbau, ikan gelama jeruk, cili potong dengan kicap. Manalah berselera nak makan Subuh hari dengan mamun baru bangun tido kan? Sedar-sedar, bertambah jugak pinggan nasik saya. Berselera sungguh makan nasik dengan ikan masin.

Dan sekarang, perut saya sudah pedih. Tekak sangat haus. Ya Allah, tabahkanlah hati hamba-Mu mengharungi hari pertama berpuasa di bulan Ramadhan ini.

Advertisements

4 thoughts on “Sahur

  1. kita sanagt berbeza disini, saya ada penyakit yg sama seperti kamo, xbole makan kenyang nanti pedih perut, tapi bulan posa saya kene makan kenyang kalau tak nanti pedih perut..hurmmmmm…anak manja pak cik jamal neih lebih susah dijaga rupanya..

  2. gua pon pesen sahur xle terima nasik…gel terkjut perut ..bgun trus nk melantak..xbole…xbole….nnti hasilny..ke toillett je la….

    wa makan cereal gak…yang pntg wajib ada susu….sebab nak elak gastrik…kih kih

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s