Inferior

Converse in English while the other party is fluent / mother tongue /  master in English

Saya bukanlah datang dari keluarga yang latar belakangnya menggunakan English dalam pertuturan seharian di rumah. 100% berbahasa Malaysia.

Masuk SGGS, semua lidah mat salleh. Terkujat-kujat saya.

Nak cakap English kat sana? Mimpilah! Mati hidup semula pun takkan, hokey! Malu woooo kalau salah, walaupun diaorang bukan nak ejek ke apa. Sendiri rasa inferior. Dengar. Kemudian cuba cakap di rumah. Yang paling best di SGGS, vocabulary adalah sangat luas. Hari-hari dapat belajar perkataan baru. Diaorang ni macam kamus bergerak.

Sekarang? Akan rasa selesa berkomunikasi dalam English dengan orang yang sama level English dengan saya, atau kurang (okey..tak berniat nak singgung sesiapa). Saya tahu English saya pun tunggang langgang, tapi tipulah kan…sendiri boleh tau lah tahap mana English sendiri bila cakap dengan the other party. Kadang-kadang, how they pronounce the word pun dah boleh tau dah.

Masa tu..confidence level macam tinggi sikit. Macam yakin sikit nak converse in English. Bukannya berlagak taknak cakap Bahasa Malaysia tapi bukan ke practice makes perfect. Tambah pulak kalau dia dah mula cakap English, skali saya balas dalam bahasa Ibunda..dia jawab in English balik..makanya, English lah kita.

TAPI…

Kalau berhadapan dengan the other party yang sah-sah memang omputeh, ataupun orang yang tak berapa nak putih tapi lidah dia mengalahkan omputeh, ataupun chegu ajar bahasa omputeh… otomatikeli..terketar-ketar lutut ni ha. Lidah pun tergeliat. Grammar berterabur, ayat ntah apa-apa punya tonggang langgang, vocabulary masuk longkang.

Nak nak plak saya ni macam ke pekak sikit. Dah la nak pikap apa dia cakap tu satu hal, dengan slang pekat lagik. Pastu tak sudah-sudahlah saya duk ulang, “I beg your pardon”, “Come again?”, “Sorry”.

.

Communicate with someone who is older than me

Ni lagi satu masalah. Masalahhhhhh sangat! Obviously I am 24, kan? Hidup selama 24 tahun, ilmu sikit gila hokey. Ilmu cetek, pengalaman apatah lagi! Pemalas pulak bukak suratkhabar. Kalau bukak pun, tengok bahagian Rancangan TV, Hiburan, Sukan T__________T

Tapi sangat rajin bukak Perez Hilton. Under category; Twilight & Robert Pattinson. He he he.. update update update!! Tu penting! Dan juga sangat rajin bukak BeautifulNara. Baca gossip artis Malaysia & Indonesia. Dan juga belog-belog yang sudah menjadi rutin harian.

  • Kak Diana Green Apple (ni wajib bukak. Kalau tak bukak, rasa tak lengkap hidup)
  • Kak By (teman ketat/teman subahat di opis. Update banyak kali dalam sehari, banyak kali jugak saya refresh)
  • Siti Nur Aminah (cheeky + straight to the point. Takde selindung-selindung. Banyak jugak kongsi info dari segi perubatan. I loike!)
  • Peej Burhan (tak leh blah dengan cerita mistik dan tahap ketakutan Nonoy)
  • Kahuna (err..ntah, saya suka cara dia tulis belog ;))
  • Weeda (belog rasmi dia)
  • Weeda (belog emo dia)
  • JasJamal (teman paling gedix yang pernah wujud dalam senarai)
  • CPM (geram tengok Danish & baby Ryyan. Terus rasa mau baby jugak)

So macam mana nak nak bersembang dengan orang yang definitely bukak suratkhabar pepagi, yang baca isu utama, politik, ekonomi, sejagat semua?

Topik-topik seperti, “Edward Cullen is the hottest vampire, ever!”, “Twilight”, “Robert Pattinson”, “Edward Cullen & Bella”, “I heart Edward Cullen”, “Edward, please marry me!!” adalah tidak mungkin masuk di dalam topik perbualan.

Tapi selalunya, “What is exactly HSBB is all about?”, “It is really fast?”, “What package do you have?”. Oh, tak familiar dengan HSBB? Sila gugel.

Dan yang paling membuatkan saya cuak..apabila berhadapan dengan kawan-kawannya yang lebih tua dari dirinya sendiri. Terus rasa sangat awkward and inferior. Macam mana nak blend??

T_________________T

.

When I am not in my best attire

Kalau saya berjumpa dengan orang buat pertama kalinya, first look does matter. Perlu untuk beri good impression, bukan?

Dan paling saya tak suka kalau saya berpakaian tidak seberapa. Terus jadik down. Terus jadik tak best.

Terus rasa rendah diri.

Demmmmm!!

Adakah anda juga begitu?

10 thoughts on “Inferior

    • kamo memang yang paling gedix tp gedix comel lah
      gedix sexy yang mintak pelempang adalah AYU KAMA, budak opis saya
      yang itu..subhanallah
      tsk..

  1. blog kahuna tu, pergh. dia letak 1 artikel pun w/out saying anything pun aku dah gelak mcm gilaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! weh baca blog kawan dia tu, poka pola. sama level lawak ja depa hahaha.

    blog kak di,mmg feveret. (nak tulis banyak tp mcm tak proper pulak kat sini hohoho)

    eleh, english tak baguih konon! choiiiiiiiiiii! MUET band 5! bluwek :p

    • hoih! tau takpa..ako gelak guling-guling dowhhhhhh!!! baca post rumah tu, seyes ako gelak sampai nanges T_________T

      nnt ako terjah belog kawan dia naaaaa

      ah, kak di mmg peberet..

      dan ya, english ako mmg tak baguih. awat pi habaq ako band MUET ako kat sini?? malooo ahhh (-_+”)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s