bahana makan Japanese Sweet Potato

Japanese Sweet Potato from the outside

.

Japanese Sweet Potato from the inside

.

Saya sangat suka makan keledek. Kalau goreng keledek, saya suka keledek merah. Kalau buat sayur lemak pucuk manis misalannya, saya suka mak dan kakak saya bubuh keledek merah banyak-banyak. Lepas tu bila nak makan, saya kutip keledek tu sampai penuh pinggan. Tamak, kan?? Makan tak boleh kurang.

Tapi sekarang saya suka makan keledek rebus. Bukan keledek kuning, bukan keledek merah tapi Japanese Sweet Potato. Kulit dia warna keungu-unguan. Dalam putih. Gebu bila dah direbus. Manis. Manis sangat!

Bila makan keledek ni, ingat drama Korea -My Girl. Ada satu scene, Joo Yoo Rin makan keledek bakar lepas tu pura-pura tercekik. Yang si Gong Chan pula dah kelam kabut cari air sebab takut minah ni mati tercekik. Hahaha.. Lawak! Tapi comel.

Oh, bahana makan keledek banyak sangat adalah kentut prruuuttt prrruuuttt. Tapi tak busuk melantong macham makan telur rebus. Lagi satu, makan keledek akan rasa dahaga. Jadi, sila minum air banyak-banyak lepas tu, okeh!

Japanese Sweet Potato ni ada je jual kat supermarket. Tapi bukan semua kedai ada jual, kedai runcit biasa tu jual takat keledek merah dan keledek kuning je lah. Kalau jumpa, beli. Pilih yang kecil-kecil. Jangan beli yang gedabak besar. Nanti nak makan termonyeh-monyeh.

Cuba rasa sendiri ye! Saya nak sambung makan. Prrruuuutttt…!!

iZZie speaks:

Saya makan dengan kulit-kulitnya sekali.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s