Celcom Broadband yang macham &*%#!!

Dah! Tak larat nak cakap pasal bandwidth yang slow, pasal fair usage yang 5GB ciput tu. Tapi nak ulang siaran pasal kebangangan billing system si Celcom ni.

Eh.. skang ni kalo nak hapgred data volume tu, kena bayar plak. RM5 untuk setiap 1GB, RM20 untuk 5GB. Sial tak? Bangsat gila!

Hari tu ako dah skali kena barred sebab system Celcom ni lambat detect payment yang ako dah buat. Dah tu plak, masa kena tu, elok-elok ada dah bayar sehari sebelomnya, pagi keesokan elok je connected..petang kena cut-off. Takpe, ako sabar.

Celcom ni dah ubah polisi rupanya. Tulis bukan main lagi credit limit tu RM150. Tapi belom pun cecah lagi credit limit tu, dah cut-off service.

Situasi dia macham ni..

Billing date ako on 24th every month. Oleh sebab Celcom Online Customer Service tu pun macham palat dan sangatlah tak reliable pasal lambat sungguh nak hapdet lastest bill statement/payment segala, ako siap buat jadual sendiri untuk payment untuk keep track.

Dan sebab billing date tu on 24th, takde makna ako nak bayar on the spot on the same date. Ako selalu bayar hujung bulan dalam 26th onwards for the service yang previous month punya. Kiranya, service yang ako guna dari 24th Jan – 23th Feb tu ako akan bayor on 28th contohnya. Paham?

TAPIIIIIIIII ni dah kali kedua, masuk je 28 hari bulan, Celcom bodo ni dah cut-off ako punya service. Walaupun ako baru je bayar tengah hari, petang dah cut-off tu!! Cepatnya system dia duk cut-off service tapi bila nak sambung balik, macham HARAM punya lembab!!

Kalo dikira-kira balik, credit limit baru je masuk second billing yang pending -RM136. Belompun RM150!! Ni bodo bangang punya billing system ke apa?

Takkan baru 4 hari lambat dari billing date terus nak cut-off kot?? Tu pun baru je cecah masuk bulan kedua. BULAN KEDUA!! BUKAN BULAN KETIGA!! CREDIT LIMIT PUN BELOM EXCEED!!!

Dulu.. masa ako tengah mengangkang tak keja duk kat Penang makan-tido tunggu nak konvo, guna broadband ni kat umah sampai penah due 3 bulan tapi takde kena cut-off pun. Skang?? Baru masuk bulan kedua dah kecoh!

Ko nak suruh ako bayor in advance ke service yang ako guna untuk bulan ako datang tu Celcom oiiitttt. Ako pakai postpaid broadband la cilanat, bukan prepaid.

Dah, memang tunggu masa nak terminate menatang jadah ni.

3 thoughts on “Celcom Broadband yang macham &*%#!!

  1. memang broadband celcom palat..nak berhenti tak boleh,
    kononnya terikat dengan contract 2 tahun utk. pegawai
    kerajaan…kena bayar Rm300.00 kalau nak berhenti jugak…bodoh
    punya undang-undang..dah la…line macam palat..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s