kerja yang bertangguh, takkan menjadi

Mak selalu cakap, kerja yang bertangguh tu takkan menjadi. Mak selalu pesan, kalau buat sesuatu tu biar habis. Mak selalu ingatkan, cuma yang taknak dengarnya adalah saya.

Mak cakap, kalau suka buat kerja separuh jalan nanti susah nak beranak. Sebab tabiat tu suka sangat berlengah-lengah, asyik pending je. Nanti nak bersalin pun, anak dalam perut nak keluar pun main-main.

Tu mak yang cakap. Pesan orang tua-tua.

Tapi tabiat tu tidak boleh tidak, masih lagi tak dapat saya kikis kesemuanya. Terutamanya bila saya kena buat kerja yang saya kurang gemar. Contoh; follow up.

Saya akan jadi sangat berat hati dan akan linger tugas tu bila kena buat panggilan telefon. Kak Farhan dan Kak Pizah cakap saya ni bila menelefon user, sangatlah seperti operator. Sangat sesuai dengan suara dan patah tutur kata yang tersusun. Tapi itu sebenarnya tidak betul sebab saya tidak suka bila kena jadi operator.

Dan saya tak suka bila user atau customer service dari mana-mana syarikat telefon saya. Tidak kiralah bertanyakan soal kerja ataupun mempromosikan produk. Sebab saya lebih suka guna e-mail.

Kecualilah yang menelefon itu adalah kaum keluarga, sahabat handai dan Mr.K. Mau saja saya lekatkan telefon itu di telinga.

4 thoughts on “kerja yang bertangguh, takkan menjadi

  1. aikk apesal sumer yg mak ko ckp same ngn mak ako ckp haaa..??pelik nieh..sampai tahap beranak pon same gak..sbb mak org lain xckp mcm tuh, buhsan bile ako ckp org kate “ye ker??mak ako xckp pon..” so skrg da jump mak yg ckp sama mcm mak saya!!oke lain kali bole ckp “eh mak yana pon ckp mcm mak ako tau!!” =D

    • dalam banyak-banyak manusia kat muka bumi ni.. dengan ako jugak ketersamaan kita ye??? “mak engkau dan mak aku” mengeluarkan kata-kata yang sama sebab..sebab..sebab beliau tahu bahawa anak bongsu mereka adalah pemalas..kah kah kah kah..
      ye..lepas ni kita boleh keluarkan statement, “eh..mak yana pon cakap macam ako tau!!” or “eh..mak jas pon cakap macam mak ako tau!!”.hmmm..mmm baru ako sedar ada banyak jugak persamaan ko dan ako ye jas..

  2. hahahahahaha yaaa..ako pon rase laa mak kite da nampak da kecendrungan kita(pemalas), nasib mak ako xknai mak ang, klu tak hari2 dok mengata kita.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s