mereka tidak berminat dengan justifikasi, mereka cuma berminat dengan menghakimi

Dalam sebuah mahkamah, ada hakim, ada pihak defendant, ada plaintiff. Tetapi dalam kehidupan harian, yang ada hanyalah hakim dan pihak defendant.

Defendant penat memberikan justifikasi, menerangkan logik, membentangkan hujah dan kebenaran di sebalik setiap pertuduhan.

Manakala hakim? Tak pernah berminat nak dengar pun justifikasi tu. Cuma yang dia tahu adalah menjatuhkan hukuman mengikut apa yang dia rasa betul. Hukuman sebenarnya dah pun dijatuhkan sebelum defendant menjustifikasikannya lagi.

Jadi buat apa bazirkan masa dengan hakim-hakim yang sebenarnya tak pernah kisah pun apa-apa yang defendant utarakan?

Manusia memang macam tu, busy body. Tanya itu ini, cakap sana sini, gosip gosip gosip. Tapi dia tak kisahkan kebenaran, yang penting kepuasan sampai-menyampai. Full-stop.

iZZie speaks:

Saya defendant, dan saya juga hakim.

2 thoughts on “mereka tidak berminat dengan justifikasi, mereka cuma berminat dengan menghakimi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s