da Vinci The Genius (finally..)

Akhirnyaaaaaaa…. ai dapatttt jugak pegi tengok exhibition da Vinci The Genius semalam. Boleh tahan ramai gak manusia yang datang tengok. Exhibition ni bukan aje kat Malaysia tapi worldwide.

Pusat Sains Negara

12.20pm sampai kat tempat exhibition yang bertempat di Aras 2. On the way nak ke aras 2, ada banyak lagi pameran lain yang ada kat situ. Banyak sangat yang boleh kita belajar walaupun exhibition tu sesuai untuk budak-budak sekolah. Eh..ai tak sempat nak jejak kaki kat Pusat Sains Negara masa sekolah dulu. Sempat pegi Planeterium Negara, Muzium Negara, Muzium Kesenian Islam jek. Dapat masuk Pusat Sains Negara kali ni adalah sangat seronok. Macham Back To School plak.

main concourse

Tapi memanggggg harapanlah nak dapat tengok setiap satu exhibition yang ado tu. Tak do do Mr.K nak layan ai tengok semua skali. Hanya da Vinci The Genius exhibition sahaja. Sadis giler, kan?? Tak baek sungguh nak sekat perkembangan minda and pembelajaran anak-anak yang ingin membesar. Tssskkkk..

Okey, kita citer pasal da Vinci. Exhibition tu dibahagikan kepada beberapa bahagian. Sebabnya, da Vinci ni bukanlah hanya seorang artis yang melukis sahaja tapi beliau juga adalah inventor, juga sculptor. Terlalu banyak ciptaan beliau yang dicipta pada zaman hidupnya. Termasuklah ciptaan yang berbentuk peperangan dan ketenteraan, penerbangan, kenderaan, alatan SCUBA, alatan renang, etc.

Mona Lisa

Tapi yang menarik semestinya lukisan beliau yang tersohor iaitu Mona Lisa. Sampai ada satu section tu memang khas untuk Mona Lisa sahaja. Pelbagai cherita, rahsia and fakta-fakta tentang lukisan tu. Kat dalam exhibition ni tak leh amek gambor tapi pada sapa yang ada TM Rewards, boleh amek gambor kat portrait Mona Lisa. Sumpah ai sangat jeles!

Kepada yang berminat nak tau pasal “Vitruvian Man” and datang ke exhibition ni, memang kuchiwa la nampak gayanya -ai lah tu. Sebab “Vitruvian Man” tidak akan dipamerkan di mana-mana negara kerana it is too fragile and precious to be taken out from the museum (which I can’t recall the name) in Italy.

muka tak sudah beta -lapaq

beta sudah gumuk

Er… mati kutu nak tulis apa lagik dah. But I had a great time there. Gained new knowledge and new experience. Jom tengok gambaq yang Mr.K amek, okey??  Chiau!

beta rasa Mr.K mahu jadikan rangka ini sebagai motivasi beta utk kuruskan badan

errk..motif??

Forest Trail yang tak best langsung

ikan-ikan dia maha besor..takyah gi Aquaria dahhh

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s