alangkah baiknya jika saya ini bukan open book

Mak and Alang selalu je cakap, “Sekilas ikan di air, dah tau jantan betinanya.” Bukan nak tilik ikan di air ke hape, tapi perumpamaan tu saje je ditujukan kat saya. Sebab diaorang dah masak sangat dengan budak yang nama Izzie ni. Dari riak muka pun dah tau apa yang ada dalam hati. Oh..memang tak dapat nak selindung apa-apa.

Tapi kan.. itu keluarga, kira ok lah. Memang diaorang akan paham isi perut kita pun. Tapi kalo orang luar yang bukan ahli keluarga kita tapi dapat telah hati and perasaan just through your face expression?? Ngaaa… muka saya memang sangat mudah ditafsirkan. Sebab muka ini dah biasa dilatih supaya memberikan ekspresi yang mampu menunjukkan mood dan perasaan.

Kalo marah, kene betul-betul nampak marah. Kalo sedey, kene bagi orang rasa kesedihan yang saya rasa. Kalo gumbira, sila sengeh sampai ke telinga. Walaupun saya berjaya menunjukkan pelbagai riak wajah di muka, tapi saya masih belom mampu untuk berpura-pura dan menyorokkan perasaan sebenar saya.

Saya masih belom berjaya menunjukkan muka slumber di kala hati saya gundah gulana. Atau menunjukkan saya gumbira di saat saya berduka. Dan saya semakin tidak suka apabila terlalu mudah orang membaca perasaan saya hanya melalui ekspresi wajah saya.

saya mau nampak gumbira sepanjang masa macham dia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s