Memories of Bali [budget]

Ada yang tanya ako baper budget ako pegi Bali. So, Jas..kiranya entry ni menjawab segala pertanyaan ko lah, eh?? Kalo ko tak pueh ati, nanti ko roger je ako kat FB or Y!M. Oh yes Jas, ako dah kopak tapi ako heppi!

.

  1. Tiket penerbangan pergi-balik (ako naik MAS): RM480
  2. Tukaran wang: RM350
  3. Hotel (ako duk kat Hard Rock Bali): RM400 per night
  4. Tourist guide for one day (including transportation) to Tanah Lot: RM60 per pax
  5. Spa: RM30-RM60
  6. Makan & shopping: Ko pandai-pandai la bajet nak makan apa & shopping suma
  7. Sewa motor: RM 20 sehari (minyak dalam RM2 gitu)

.

Well, ko keje..ako pun keje. Ko dapat gaji, ako pun dapat gaji. Gaji ako ciput je, tak besor mana pun. Tapi mungkin sebab orang tengok ako rajin pegi shopping, asik tukar baju, orang ingat ako banyak duit..banyak dapat sponsor. Eh tolonglah, ako beli baju kat Sungei Wang je, tak pun kat Jusco.

Kalo lebey dari RM30 untuk sehelai t-shirt pada ako dah mahal, memang ako tak beli. Ako beli yang murah je. Ni kan pulak nak beli jeans, jacket, beg yang mau pegi sampai ratus-ratus. Memangggggg ako tak beli. Sebab apa?? Dengan beratus-ratus tu, ako dapat berhelai-helai baju/seluar/kasut. Lain orang lain cara.

Pasal ako suka berjalan pun jadik masalah jugak. Bila ako ke sana sini, orang kata pulak macam ni, “Boyfriend kaya, takpelah”. Ko ring a bell tak?? Ko nak terasa, terpulang. Tapi ko ada pikir tak hati ako masa ko cakap macam tu? Ko ada usul periksa ke yang ko senang-senang assume ako pegi hu-ha-hu-ha sana sini boyfriend ako sponsor?

Ko nak tau pasai apa ako boleh jalan sana sini??

  • Sebab ako tak ada keta. Ako tak payah nak bayor hutang keta bulan-bulan. Tapi ako tau, ramai je orang kat luar sana yang pakai keta jugak tapi boleh je bercuti sana sini.
  • Pegi keje ako jalan kaki. Paling tidak pun ako naik LRT. Jadik ako tak pusing pasal nak bayor duit minyak dengan duit parking keta RM7 (kalo lambat dan tak dapat parking free).
  • Ako duk umah sewa. Ako takde hutang dengan bank nak bayar duit beli umah.
  • Hutang yang ako ada pun dengan PTPTN. Hutang tetap hutang. Ako bayor.
  • Saving ako ciput je. Puas ati?
  • Duit kat orang tua ako tiap-tiap bulan ako tak pernah missed. Berkat duit gaji dunia akhirat kalo bagi kat mak bapak. Yang tu ako selalu ingat.
  • Ako tak kemut. Kalo ko berkira nak ke sana sini, mahal bagai..ko duk umah je diam-diam. Jangan bising orang lain nak jalan-jalan.
  • Mak ako pesan jangan lupa bayar zakat pendapatan. Ha..dah cukup haul dah ni..ako belom buat lagik.

Kalo apa yang ako tulis kat dalam belog ni, yang korang baca diam-diam sebagai silent reader..yang kemudiannya bila sampai suatu masa yang kene pada masa dan ketika ko nak sembur, nak hambur, nak muntah balik kat ako..You better go get yourself a life, I am telling you.

Izzie speaks:

Ako hidup bukan atas duit jantan!

9 thoughts on “Memories of Bali [budget]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s